Uutiset

KIITOS kuluneesta vuodesta kaikille forssalaista hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistäneille!

21.12.2023

KIITOS kuluneesta vuodesta kaikille forssalaista hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistäneille!

Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (HyTeTu) edistämistyötä on vuonna 2023 tehty asetettujen periaatteiden, palvelulupausten ja tavoitteiden mukaisesti. Tulevana vuonna 2024 HyTeTu-työ jatkuu omine tavoitteineen ja työalueineen.

 

Forssalaista hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (HyTeTu) edistämistyötä on tehty nykyisessä, kuntavetoisessa muodossaan viimeisen vuoden. Kuluvana vuonna myös hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa, mikä on aiheuttanut muutoksia kuntien asukkaille suunnattujen palvelujen järjestämiseen ja kuntien talouden rakenteisiin. Yhdyspintatyössä hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta edistetään yhteistyössä kaupungin, hyvinvointialueen sekä järjestöjen ja muiden keskeisten toimijoiden kesken.

Forssassa muodostettu HyTeTu-kokonaisuus perustuu ekosysteemiajatteluun, jossa eri yhteisöjä ja organisaatioita edustavat toimijat toimivat yhteisen arvolupauksen eteen forssalaisten hyvinvointia edistävästi. Tähän pohjautuen kaupungissa on toiminut vuonna 2023 erilaisia työryhmiä. MIEPÄ-ryhmä on keskittynyt mielenterveyden ja ehkäisevän päihdetyön teemoihin. Forssan hyvinvointiryhmässä kaupungin sekä muut kaupungissa ja hyvinvointialueella toimivat hyvinvointitoimijat ovat tehneet yhteistyötä HyTeTu-työn suunnittelun ja kehittämisen, tiedon välittämisen ja eri yhteisöjen näkemysten välittämisen tiimoilta. Kaupungin toimijoista koostuva HyTeTu-työryhmä puolestaan on keskittynyt valmistelutyöhön yhtenä yhteistyöelimenä hyvinvointityön toteuttamisessa eri palvelujen kesken.

Työn keskiössä forssalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä on ajatus siitä, että palvelut lisäävät asukkaiden toimintakykyä, sekä palveluja tuetaan asukas ja yhteistyö edellä (kuva).

Palvelut lisäävät asukkaiden toimintakykyä sisältäen liikunnallisen elämäntavan edistämisen, yhteisöllisyyden mahdollistamisen, ikäystävällisen asumisen edistämisen, mielenterveyden tukemisen sekä päihteettömyyden ja päihteiden käytön vähentämisen tukemisen. Palveluja tuetaan asukas ja yhteistyö edellä, jolloin huomioidaan osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen, tiedonkeruu ja analysointi, viestintä, yhdyspintatyö ja sidosryhmäyhteistyö, linjausasiakirjojen laadinta, 3. ja 4. sektorien toimintaedellytysten tukeminen ja saavutettavuuden lisääminen (liikenne). Ikääntyneiden sekä lasten ja nuorten erityishuomiointi on kaikessa taustalla.

Linjauksista ja asiakirjoista vuonna 2023 on työstetty Meidän Forssa -osallisuus-, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo-ohjelma. Alkuvuodesta valmistui Forssan Hyvinvointisuunnitelma 2022–2025 -asiakirja, jossa on asetettu painopisteet, tavoitteet ja toimenpiteet tulevien vuosien HyTeTu-työhön.

Kuntalaisten kuulemista toteutettiin asukaskyselyllä, jonka kautta selvitettiin forssalaisten näkemyksiä osallisuudesta. Teemakeskusteluja on vuoden aikana käyty muun muassa ikäystävällisestä asumisesta ja toimintakyvyn edistämisestä. Kansallisten dialogien muodossa keskusteltiin epävarmuudessa elämisestä sekä yhteisöllisyydestä.

Osana HyTeTu-työtä on myös järjestetty hyvinvointiaiheisia tapahtumia, kuten kevään Hyvinvointiviikko sekä seutukunnallisen ehkäisevän päihdetyön verkoston järjestämät Selvät sävelet -tanssit.

Mitä tiedossa ensi vuodelle 2024?

Ensi vuonna HyTeTu-työtä jatketaan muun muassa kokoamalla Forssan kuntalaiskuulemisen kokonaisuus, luomalla toimintakyvyn edistämisen malli, rakentamalla Hyvän mielen kunta -malli sekä laatimalla periaatteet ja tavoitteet ikääntyneiden hyvän arjen tukemiselle. Vuonna 2024 pohditaan myös HyTeTu-työn vaikuttavuuden arviointia, suunnitellaan seuraavan laajan hyvinvointikertomuksen laadintaa ja otetaan käytäntöön osallisuus-, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo-ohjelmassa asetettuja palvelulupauksia.

Kuntalaisten näkemyksiä ja kokemuksia kuullaan edellisen vuoden tapaan teemakeskusteluissa ja Kansallisissa dialogeissa. Hyvinvointiteemaisia tapahtumia on suunnitteilla, kuten hyvinvointiaiheinen päivä toukokuussa, joka tulee painottumaan muun muassa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön teemoihin.

Työ ja toiminta forssalaisten hyvän elämän eteen on kunnan perustehtävä. Kulunut vuosi on osoittanut, että laaja-alaista, monet eri toimijatahot yhdistävää tahtoa tähän työhön riittää. Jatketaan siis ensi vuonna ja tehdään yhdessä entistä parempi MEIDÄN FORSSA.