Projektit ja seminaarit
Maankäytön suunnittelussa on tarpeen mukaan käynnissä hankkeita, joiden avulla panostetaan ajankohtaisiin tai tärkeisiin kohteisiin. Projekteissa voidaan kehittää kuntien välistä yhteistyötä sekä maankäytön kokonaisuutta ilman kuntarajoja, esimerkkinä Fostra- hanke.
Projektien avulla kehitetään kaupungin identiteetin kannalta olennaisten alueiden kaavoitusta, esimerkiksi Kansalliseen kaupunkipuistoon liittyvät hankkeet, tai ohjataan kaupungin omistamien rakennusten korjaamista, Museot matkailukäyttöön - hanke, ja sitä kautta tuotetaan lisätietoa rakentamisen ohjaamiseksi. Hankkeisiin haetaan usein lisärahoitusta tai ulkopuolista rahoitusta, esim. EAKR -hankkeet, jonka takia hankkeiden kautta saadaan usein toteutettua sellaisia kokonaisuuksia, joita ei ole mahdollista tehdä pelkällä kaupungin rahoituksella.
Karttaote Forssan seudun strategisesta rakennetarkastelusta eli FOSTRAsta
Forssan seudun strateginen rakennetarkastelu FOSTRA on EU-rahoitteinen kehittämishanke. Siinä tuotetaan Forssan, Humppilan, Jokioisen, Tammelan ja Ypäjän yhteinen vapaamuotoinen maankäyttösuunnitelma. Sen tarkoitus on:
- Visioida seudun yhteistä tulevaisuutta
- Ideoida uusia kehittämismahdollisuuksia
- Esittää näkemys tulevasta yhdyskuntarakenteesta
- Hahmottaa seudun yhteiset kaavoituksen tavoitteet
- Innostaa seudulliseen yhteistyöhön
Karttaote Forssan seudun strategisesta rakennetarkastelusta välillä Jokioinen - Forssa - Tammela
Forssan seudulla katse eteenpäin
Rakennetarkastelussa ideoidaan Forssan seudun tulevaisuutta vuoteen 2050 saakka: millainen on liikenneverkko, millaista rakentamista seudulla on ja missä, millainen on luonto ja elinympäristön laatu tuolloin. Tavoitteena on maankäyttövisio, joka mahdollistaa myönteisen väkiluku-, elinkeino- ja ympäristökehityksen Forssan seudulla. Maankäytön tulevaisuuden strategisiksi avaimiksi kunnat ovat valinneet kuusi keskeistä teemaa, joita ovat yhdyskuntarakenne, elinkeinot ja osaaminen, liikenne ja infrastruktuuri, asuminen, vapaa-aika ja virkistys sekä ympäristö.
Ideapainotteinen suunnittelu etenee kahdessa vaiheessa. Lähtökohta on nykytilanne, jolloin väkiluvun vähetessä ollaan saappaat hieman savessa (ns. maankäytön 0-vaihtoehto). Vuoden 2010 lopulla valmistuu kaksi vaihtoehtoista rakennemallia, joista toisessa on jalat tukevasti maassa (ns. ”Maankäyttö maakuntakaavan pohjalta” -vaihtoehto) ja toisessa pää korkealla pilvissä (ns. ”Isot muutokset elinkeinorakenteessa ja liikennejärjestelmässä” -vaihtoehto). Jälkimmäisessä vaihtoehdossa painotetaan ympäristöliiketoimintaan ja suuriin liikennejärjestelmätason muutoksiin kuten uuteen lentokenttään ja ratoihin liittyviä mahdollisuuksia. Lopullinen rakennemalli valmistuu vuonna 2011. Tämän jälkeen suunnitelma on käytettävissä kuntien yleiskaavoituksen ja maakuntakaavoituksen sekä erilaisten kehittämishankkeiden taustana.
Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehittämisrahasto (EAKR) Hämeen ELY-keskuksen kautta. Hanketta toteuttavat keskinäisessä yhteistyössä Forssan kaupunki, Humppilan, Jokioisten, Tammelan, ja Ypäjän kunnat konsulttinaan tamperelainen A-Insinöörit Suunnittelu Oy.
Loppumateriaali 15.12.2011
Järkivihreys on Forssan kaupunkistrategian mukainen pyrkimys ja toimintatapa, joka ottaa huomioon ympäristöystävällisyyden ja kestävän kehityksen periaatteet asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen toiminnassa. Järkivihreyden tavoitteena on mm., että lähitulevaisuudessa kaupunkimme tuottaa entistä monipuolisemmin kestäviä ja kiertotalouteen pohjautuvia tuotteita.
forssan kaupungin ekologisen kestävyyden periaatteet
Maankäytön suunnittelussa on tehty 'Kaupungin ekologisen kestävyyden periaatteiden mukainen rakentamistapaohje'.
Rakentamistapaohje koskee kaavojen periaatteita, rakentamisen ohjausta ja piha- ja viheralueiden suunnittelua sekä tontti- ja viheralueiden tai taajamametsien hoitoa ekologisen kestävyyden kannalta Forssan kaupungissa. Ohje on tehty yhteistyössä rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun kanssa.
Ohjetta on käsitelty ilmastotyöryhmässä 14.6.2022 ja seuraavaksi sitä käsitellään kaupunginhallituksessa.
Kaupungin ekologisen kestävyyden periaatteiden mukainen rakentamistapaohje
Kuva 'Järkivihreä rakentaminen' -näyttelystä
Seminaari 9.12.2015
Seminaarin tarkoituksena on tuoda rakentamisen elinkaariajattelua Forssan ja koko seutukunnan kiertotalouteen ja herätellä ajattelemaan rakentamista ja rakennusmateriaaleja uudella tavalla. Miten voimme kannustaa eri toimijoita tämän tyyppisiin hankkeisiin? Miten eri toimijat löytävät toisensa ja miten kaupunki voisi olla avuksi? Mitä rakennusmateriaaleja Forssan seudulla / Suomessa pystytään tuottamaan?
Pidetyt luennot:
- Forssan tiekartta resurssiviisauteen Sami Sulkko, kaupunginjohtaja
- Pienempi=parempi? Satu Huuhka, arkkitehti TTY
- Tulevaisuuden kerrostalo Lars-Erik Mattila, arkkitehti
- Hemprefine Oy Mikko Neuvo, toimitusjohtaja
Kuituhamppua rakennuskäyttöön Kuvaaja Mikko Talonen
Hanke liittyy Vipuvoimaa EU:lta rakennusrahaston hankkeisiin. Rakennusrahastoilla tuetaan hankkeita, jotka edistävät yrittäjyyttä, innovaatioita, verkottumista ja osaamista. Tätä hanketta rahoittaa Euroopan aluekehittämisrahasto (EAKR) Hämeen ELY-keskuksen kautta.
- Projektissa on tarkoitus tehdä Kalliomäen kaikille Linjoille kadun korkeuspintojen madaltamissuunnitelmat.
- Suunnittelun lisäksi toteutetaan vaiheittain linjojen rakenteellinen madallus ja siihen liittyvät muut kunnallistekniset sekä valaistukseen liittyvät työt.
- Ensimmäisen vaiheen kohteiksi on valittu Peltokatu, XI, II ja III linja, koska ne muodostavat kokoelman alueella olevista erilaisista linjoista. Ratkaisemalla näiden linjojen suunnittelun ja toteutuksen myötä tulevat ongelmat, katetaan todennäköisesti alueen kaikki vastaan tulevat erilaiset tapaukset ja saadaan näin ratkaistua muidenkin Linjojen ongelmat. Lisäksi tehdään Mäkikadun suunnitelma ja suunnitelman mukaisia mahdollisia istutus ym. järjestelyjä.
Museot matkailukäyttöön hanke liittyy EAKR-hankkeisiin. Hankkeessa on tehty Ronttismäen museoalueella Sireenin talon keltamultamaalaus, Färmin talon katto- ja vesivauriokorjaukset sekä museoalueen hoito- ja käyttösuunnitelma. Suunnitelmassa on käyty läpi piha-alueen ja rakennusten korjaus- ja ylläpitotoimet.
Museoalueen hoito- ja käyttösuunnitelma: Ronttismäen tehtaalaismuseo
Kuva Ronttismäen museoalueen hoito- ja käyttösuunnitelman piha-alueesta
Selvityksen tavoitteena on tarkistaa suunnittelualueella maankäytön kehittämisestä aiheutuvien merkittävien liittymien tavoitetilanne. Samalla selvitetään liittymien ja tieverkon vaiheittaiset toteuttamismahdollisuudet sekä sujuvat liikenneyhteydet teiden varsilla kehitettäville alueille. Kehittämisselvitys on tehty maankäytön suunnittelun taustaselvitykseksi, jotta teiden varren maankäytössä voidaan ottaa huomioon valtateiden 10 ja 2 kehittämisen tavoitteet. Kehittämisselvityksen lähtökohtana on ollut vuonna 2007 valmistuneen selvityksen ”Pääteiden kehittämisen tavoitteet ja toimintalinjat” mukainen vt 10:n ja vt 2:n tavoitetila.
Kehittämisselvityksen suunnittelualueen rajauskartta
Työn tilaajana olivat Tiehallinnon Hämeen tiepiiri, Forssan kaupunki sekä Jokioisten ja Tammelan kunnat. Aluehallintomuutoksen 1.1.2010 myötä työn yhdeksi tilaajaksi ja suunnitelma-alueen vastuuviranomaiseksi tuli Uudenmaan ELY-keskus.
Valtateiden ratkaisujen suunnittelussa on lähdetty kuntien lyhyen ja pitkän tähtäimen kaavoista ja muista maankäyttösuunnitelmista, joiden perusteella on määritetty maankäytön kehittymisen näkökulmasta tieverkon kehittämistarpeet.