Uutiset

Rannassa kukkivat omenapuut

12.07.2023

Rannassa kukkivat omenapuut

Loimijoen rannassa keskustassa sijaitsevat Koskenniskan ja Saunasillan puistot ehostettiin tänä keväänä Forssa 100 -juhlavuoden kunniaksi. Uusia istutuksia tehtiin lähes 25 000 eurolla. Joen varsi täyttyy koristeomenapuista, jotka kukkivat kolmessa värissä. Näyttävä perennapenkki kukkii toukokuusta syyskuulle.

 

Koskenniskan puiston istutukset ovat osittain 40 vuoden takaisia. Tänä keväänä puisto kunnostettiin uuteen loistoon 100-vuotiaan Forssan kunniaksi.

– Istutimme Koskenniskan puiston rantaan, lähelle Loimijokea ja muistomerkin ympäristöön, useita koristeomenapuita, jotka kukkivat keväällä vaaleanpunaisena ja purppuranpunaisena, kertoo kaupunginpuutarhuri Leila Grönholm. 

– Koristeomenapuiden lisäksi perusparannettiin Koskenniskan kukkaistutus myllykiven kohdalta. Siihen istutettiin noin tuhat eri aikaan kukkivaa monivuotista perennaa, jotka houkuttelevat myös pölyttäjiä ja lintuja. 

Kukat kukkivat toukokuusta syyskuulle ja niiden joukossa on historiallisia kartano- ja huvila-aikaisia kukkia, joiden historia ulottuu aina 1700-luvulle asti. 

– Monille tuttuja kukkia ovat Palava rakkaus, Ruusumalva sekä erilaiset Akilleijat, joista jälkimmäiset muistetaan erityisesti isoäitien pihoilta.

Puistojen kaupunki

Myös Saunasillan puistoon istutettiin koristeomenapuita ja lisäksi vanhan kaupungintalon taakse liikenneympyrän keskelle istutettiin ainavihantoja puita ja pensaita. 

– Puistoihin tulee myös uusia istuinpenkkejä, saman tyylisiä kuin Yhtiönpuistossa, mutta ruskeita, Grönholm kertoo. 

Täydennysistutusten lisäksi molemmissa puistossa tehdään hoitoleikkauksia.

Kaupunginpuutarhurin tiimi ylläpitää kaupungin 139 puistoa ja pitää huolta yhteensä 1147 hehtaarin kokoisesta alueesta, johon kuuluu myös talousmetsiä ja virkistysalueita. 

– Forssa on puistojen kaupunki. Meillä on keskivertokuntaan verrattuna puolet enemmän puistoja. Toivon, että kaupunkilaiset ottaisivat puistot aktiivisesti käyttöön, omaksi olohuoneekseen. Puistoissa voi viihtyä myös työmatkalla tai liikunnan lomassa. 

– Puistot edustavat kaupungissa pehmeitä arvoja, mutta niiden hyöty viihtyvyyden ja hyvinvoinnin kannalta on kiistaton. Kannustan kaikkia lähtemään puistoihin tapaamaan ystäviä ja kokoontumaan, tekemään jotain itselle mielekästä, Grönholm sanoo. 


Forssa 100 -puistokävely

Tutustu puistoihin osallistumalla Forssa 100 -puistokävelyyn tiistaina 22.8.2023. 

Tiistaina 22.8.2023 järjestetään opastettu puistokävely kello 14:00 alkaen. Kävelylle lähdetään Forssan kaupungintalolta. Oppaana toimii kaupunginpuutarhuri Leila Grönholm, joka esittelee Forssan 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi istutettuja uusia kasveja Koskenniskan puistossa sekä Saunasillan puistossa. Kierroksen kesto on arviolta 1,5 tuntia.