Uutiset

Lausuntopyyntö sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetusjärjestelmästä Forssan kaupungin jätelautakunnan toimialueella

20.06.2023

Lausuntopyyntö sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetusjärjestelmästä Forssan kaupungin jätelautakunnan toimialueella

Forssan kaupungin jätelautakunta pyytää lausuntoa sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetusjärjestelmästä 30.9.2023 mennessä.

 

Forssan kaupungin jätelautakunta pyytää lausuntoa sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetusjärjestelmästä 30.9.2023 mennessä. Lausunnot pyydetään toimittamaan osoitteeseen jatelautakunta@forssa.fi tai postitse Forssan kaupunki, jätelautakunta, PL 62, 30101 Forssa.

Sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetusjärjestelmä tulee päätettäväksi kaikkien Forssan kaupungin jätelautakunnan toimialueen kuntien (Akaa, Eura, Forssa, Huittinen, Humppila, Jokioinen, Koski Tl, Loimaa, Oripää, Punkalaidun, Sastamala (pl. Suodenniemi ja Mouhijärvi), Somero, Säkylä, Tammela, Urjala ja Ypäjä) osalta syksyllä 2023. Jätelain (646/2011) mukaiset päätökset sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetusjärjestelmästä ovat Eurassa, Säkylässä ja Huittisissa. Muiden toimialueen kuntien osalta ei ole tehty jätelain (646/2011) mukaista päätöstä kuljetusjärjestelmästä. Ramboll Finland Oy on selvittänyt jätteenkuljetuksen tilaa jätelautakunnan toimialueella ja selvitys asiasta on liitteenä. Selvitys ja kuljetusjärjestelmäpäätös eivät koske asumislietteitä.

Tausta

Forssan kaupungin jätelautakunta on viimeksi päättänyt toimialueensa kuntien sekalaisen yhdyskuntajätteen kuljetusjärjestelmistä vuonna 2015. Tällöin kunkin kunnan osalta päätettiin, että jätteenkuljetus järjestetään kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Päätökset kumoutuivat korkeimmassa hallinto-oikeudessa keväällä 2018 muiden kuntien paitsi Euran, Säkylän ja Huittisten osalta.

Jätelain mukaan asuinkiinteistöllä syntyvän jätteen kuljetukseen on kaksi vaihtoehtoa: jätteenkuljetuksen voi järjestää joko kunta (kunnan järjestämä jätteenkuljetus) tai kiinteistön haltija itse tekemällä sopimuksen jätteen kuljetuksesta valitsemansa kuljetusyrittäjän kanssa (kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus).

Kuljetusjärjestelmäksi voidaan valita kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus vain, mikäli jätelain 37.1 §:n edellytykset täyttyvät. Nämä edellytykset ovat seuraavat:

1. Tarjolla on jätteen kuljetuspalveluja kattavasti ja luotettavasti sekä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin.

2. Jätteenkuljetus edistää jätehuollon yleistä toimivuutta kunnassa, tukee jätehuollon alueellista kehittämistä eikä aiheuteta vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle.

3. Vaikutukset muodostuvat kokonaisuutena arvioiden myönteiseksi ottaen erityisesti huomioon vaikutukset kotitalouksien asemaan sekä yritysten ja viranomaisten asemaan.

Jos jätelain asettamat edellytykset perustellusti täyttyvät, voi jätelautakunta valita kahden kuljetusjärjestelmän välillä kyseisessä kunnassa tai kunnan osassa. Jätelain asettamien edellytysten täyttymistä on tarkasteltu jätteenkuljetuksesta tehdyssä selvityksessä.

Lausunnossa pyydetään huomioimaan seuraava:

Lausunnossa pyydetään kertomaan, kumpaa kuljetusjärjestelmää puollatte ja esittämään sille perustelut. Erityisesti mikäli puollatte kiinteistön haltijan järjestämää jätteenkuljetusta, pyydetään esittämään perustelut jätelain 37 §:ssä lueteltujen ehtojen täyttymisestä.

Liite: selvitys jätteenkuljetusjärjestelmästä


Lisätiedot:

Salla Alapirtti

jätehuoltopäällikkö

Forssan kaupungin jätelautakunta

puh. 03 4141 5336

salla.alapirtti@forssa.fi