Uutiset

Forssa Textile Week 17.-20.8.2023

17.05.2023

Forssa Textile Week 17.-20.8.2023

Forssassa järjestetään 17.-20. elokuuta 2023 ensimmäinen tekstiilille omistettu Forssa Textile Week –tapahtuma.

 

Forssassa järjestetään 17.-20. elokuuta 2023 ensimmäinen tekstiilille omistettu Forssa Textile Week –tapahtuma. Tapahtuma sijoittuu Forssan keskusta-alueen kulttuuri- ja liiketiloihin ja tuo yhteen tekstiilitoimijoita, yrityksiä ja muotoilijoita sekä alan opiskelijoita. Tapahtuman teemat ovat muotoilu, kotimaisuus ja vastuullisuus. Ohjelmassa on keskusteluja ajankohtaisista aiheista, näyttelyitä sekä pop-up-myyntiä. Tapahtumassa on mukana myös 20 japanilaista yritystä ja muotoilijaa.  

Tapahtuman järjestää Forssan museo. 

Ajankohtaisin ohjelma löytyy tapahtuman sivuilta.  

Miksi juuri Forssassa?  

Forssan sydän sykkii tekstiilille ja painokankaalle aivan erityisellä tavalla. Kaupunki kasvoi tekstiilitehtaiden ympärille. Ensin oli Forssa-yhtiö, sitten tuli Finlayson. Forssassa alkoi teollinen kankaanpainanta ensimmäisenä Suomessa vuonna 1861.  

Forssan museon Kuosikeskuksessa on tuhansittain kuosiluonnoksia ja painokankaita vuosilta 1861-2009. Yksittäisiä suunnittelijoita löytyy kokoelmasta yli 130. Kokoelmaa esitellään 2022 avatussa Kuosikeskuksessa.   

Forssa Textile Week -ohjelma: 

Näyttelyt ja pop-up-myymälät on esitelty tiedotteen lopussa. Huom! Tämä tilanne päivittyy heinäkuuhun saakka.  

Näyttelyt ja pop-upit ovat avoinna to 17.8.- su 20.8.2023 klo 11-18 

Keskustelut Forssan Teatterilla, Torikatu 8 

Avaustilaisuuden puheenvuorot pohtivat suomalaista muotoilua kansainvälisellä kentällä. Miten määritellään kotimainen yritys? Sanotaan, että suomalainen muotoilu nauttii kansainvälistä arvostusta. Mitä se tarkoittaa? Koostuuko tuotteen kotimaisuus raaka-aineesta, suunnittelusta vai brändistä? Onko täysin kotimainen tuotanto mahdollista? 

Puhujat: Eija Rasinmäki, tekstiilitaiteilija, Pirjo Kääriäinen, professori, Aalto-yliopisto, Jaana Woll, muotoilija, TEXOn puheenjohtaja, Katri Pylkkänen, Suomen Tekstiili ja Muoti ry., Larissa Immonen, toimitusjohtaja, Finarte Oy ja Nea Mertsalmi, brändijohtaja, Finlayson Oy. 

Keskustelua juontaa STJM:n Mihail Tchitcherin.  

Perjantaina esittäytyy kolme erilaista tekstiiliyritystä, ja keskustelemme tekstiilialan koulutuksesta. Millaista osaamista erilaisissa tekstiiliyrityksissä tarvitaan? Millaista tekstiilialan koulutusta on Suomessa tarjolla? Miten ekologinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys näkyvät erilaisten tekstiiliyritysten toiminnassa ja alan koulutuksessa? Miten tekstiilialan osaamistarve ohjailee koulutusta? 

Päivän keskustelut on suunnattu tekstiilialan yrittämisestä kiinnostuneille ja heille, jotka harkitsevat tekstiilialasta itselleen ammattia. 

Puhujat: Johanna Rämö, toimitusjohtaja, FOXA Oy, Jan Timm Utecht, toimitusjohtaja, Globe Hope Oy, Outi Saaristo, yrittäjä, Rykkeri/Forssa Fabric Oy, Anna Huoviala, muotoilun koulutuspäällikkö, HAMK, Marja Rissanen, lehtori, Tampereen yliopisto, Karita Selkälä, opettaja, Forssan ammatti-instituutti. 

 Puhujat julkistetaan kesäkuussa.  

Päivä on suunnattu kädentaitojen opettajille ja harrastajille, jotka haluavat perehtyä kotimaisiin raaka-aineisiin ja pohtia kädentaitojen säilyttämisen ja edistämisen keinoja.   

Tapahtuman vieraana on noin 20 japanilaista tekstiiliyritystä ja –muotoilijaa. Japanilaiset näyttelyt ja pop-up-myyntipaikat sijoittuvat Forssan Työväentalon tiloihin. Tila on avoinna klo 11-18.  


Näyttelyt  

Tapahtumaan liittyvät näyttelyt sijaitsevat Kehräämöalueella ja ovat tapahtuman ajan avoinna klo 11-18 

Wahreninkatu 13 

Forssan museon Kuosikeskuksessa voi tutustua suomalainen painokankaan historiaan paikkakunnan näkökulmasta. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös itse kokoelma. 

Vinkkeli, Kirjasto 2. krs., Wahreninkatu 4b 

Finlayson Forssassa -näyttely esittelee Forssassa painettuja kankaita ja niiden käsintehtyjä originaaleja.  Näyttelyn kuosit 1950-80-luvuilta kiersivät Japania kahden vuoden ajan Finlayson200 -juhlanäyttelyssä. Kuosipiirustukset ja kangasnäytteet ovat Forssan museon teollisen tekstiilin kokoelmasta. 

Forssan museo, Wahreninkatu 12 

Tekstiilikaupungin historia entiseen pumpulimakasiiniin rakennetussa näyttelyssä.  

Galleria Moletti, Wahreninkatu 12 

Vanha Valimo, Uittotie 2 

Forssan Luontomuseo, Wahreninkatu 4  


Pop-up-myyntipaikat  

Pop-upit sijaitsevat torin - Kehräämön alueen liiketiloissa 

Sijainnit ja lopulliset osallistujat tarkentuvat heinäkuussa. Tähän mennessä ilmoittautuneet osallistujat: 

Dalbo CraftElinaleoniFoxa OyHuihuitextileT to ENiina HiltunenPiritta Mäkinen Oy/Mustalammas,  Milja Tuuli, KisskissKultavillaMary A. JalavaRuukin kehräämöStudio Form and Emotion, Wetterhoff, HAMK, Metropolia; Novida 

Forssan Kutomonalue 

Forssa Textile Week-tapahtumaan osallistuvat myös paikkakunnalla sijaitsevat Finlaysonin tehtaanmyymälä ja käsipainopaja Rykkeri .


Lisätietoja:  

Kati Kivimäki, p. 040-1816263 

kati.kivimaki@forssa.fi 

Forssatextileweek.fi