Uutiset

Forssassa kerätään katujen kuntotietoa mobiilipelillä

08.05.2023

Forssassa kerätään katujen kuntotietoa mobiilipelillä

Forssan kaupunki toteuttaa joukkoistetun katujen kuntokartoituksen Crowdsorsa-mobiilipelillä.

 

Aiemmin huhtikuussa Forssassa pilotoitiin joukkoistettu esteettömyyskartoitus. Toukokuussa vuorossa on puolestaan katujen kuntokartoitus samalla menetelmällä. Kartoitustapahtuma alkaa lauantaina 13.5. kello 10 (säävarauksella). Osallistumiseen tarvitaan älypuhelin, auto ja tuulilasiin kiinnitettävä puhelinpidike. Kuka tahansa voi osallistua.

Pelaaminen tapahtuu Crowdsorsa-sovelluksella, jossa Forssan kadut on täytetty rahanarvoisilla marjoilla ja hedelmillä. Autoilevat pelaajat keräävät niitä kartalta nauhoittamalla tiestä videota. Kerättävää on luvassa keskimäärin yli kolmen euron arvosta kilometriä kohden. Palkkion osallistujat saavat pankkitililleen.

“Kerätyt objektit katoavat reaaliajassa kaikkien käyttäjien kartoilta, mikä ilmaisee osallistujille selkeästi, mistä katujen kuntotieto on vielä keräämättä. Ansaita voi jopa parikymmentä euroa tunnissa, kunnes Forssan koko 100 kilometrin katuverkko on saatu kartoitettua”, sanoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Käyttäjien kuvaamat videot käyvät läpi laaduntarkistuksen, minkä jälkeen niistä analysoidaan tekoälyn avulla teiden päällystevauriot. Näin kaupunki saa päätöksentekonsa tueksi tarkkaa dataa siitä, mihin korjaustoimenpiteisiin käytössä oleva budjetti tulisi kohdistaa.

“Infrapalvelut tekee tasaisin aikavälin katujen asfalttipintojen kuntokartoituksia. Tällä kertaa päädyttiin toteuttamaan kuntokartoitus joukkoistettuna yhteistyössä Crowdsorsan kanssa. Joukkoistettuna kuntokartoituksessa saadaan kerättyä tietoa katuverkon kunnosta nopeasti, kustannustehokkaasti ja kaupunkilaisia osallistamalla. Pilotoimme joukkoistettua esteettömyyskartoitusta jo viime viikolla. Esteettömyyskartoituksen datankeruu tapahtuikin vain muutamassa tunnissa”, toteaa Forssan kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Ville Saarenmaa.

Katujen joukkoistettu kuntokartoitus järjestetään samaan aikaan myös Akaassa, Parkanossa, Paraisilla, Loimaalla, Laukaassa, Kirkkonummella ja Kajaanissa.

kuva: Crowdsorsa


Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen.

Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.


Lisätiedot:

Ville Saarenmaa

kunnallistekniikan päällikkö, Forssan kaupunki

03 4141 5602

ville.saarenmaa@forssa.fi

Toni Paju

toimitusjohtaja, Crowdsorsa

050 322 6263

toni.paju@crowdsorsa.com