Uutiset

Forssan kaupungin vuoden 2022 tilinpäätös

25.04.2023

Forssan kaupungin vuoden 2022 tilinpäätös

Lue kaupunginjohtajan katsaus ja Forssan kaupungin vuoden 2022 tilinpäätös.

 

Kaupunginjohtajan katsaus vuoteen 2022

Kaupungin tehtävänä uudistuminen ja yhteistyö

Vuoteen 2022 mahtui paljon epävarmuustekijöitä. Vuotta haastoivat esimerkiksi koronapandemian häntä ja Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainassa, joka muun muassa nosti energian hintoja ja vaikutti sekä kaupungin työhön, että kaupunkilaisten elämään monin tavoin. Hyviä uutisia kuitenkin oli, esimerkiksi työllisyysasteen vahva nousu koko maassa. Se ja yritysten hyvä tilanne näkyy myös kaupungin vahvistuneina verotuloina.

Kaupungin taloudellinen asema on ollut viimeiset vuodet hyvä. Näkymä tulevien vuosien osalta ei ole kuitenkaan yhtä lupaava. Soteuudistus vaikuttaa koko julkiseen sektoriin ja kuntatalouteen uudistuksen vaikutukset näkyvät täysimääräisemmin vasta vuonna 2025. Tämän lisäksi keskustelut julkisen talouden miljardien sopeuttamistarpeesta heijastuvat toteutuessaan epäilemättä myös kuntatalouteen.

Hyvinvointialueuudistus puolittaa kuntien rahoituspohjan vuoden 2023 alusta alkaen. Kunnallisveron tuotosta siirtyy valtiolle noin kaksi kolmasosaa ja yhteisöverosta lähes kolmannes. Lainakanta jää kuitenkin kokonaisuudessaan kunnille.

Tulevan hallituksen tärkein kaupunkeja koskeva työ on osaltaan varmistaa, ettei seutukaupunkien ja suurten keskuskaupunkien toimintakykyä heikennetä pitkällä aikavälillä. Suunnitelmakausi 2024–2027 näyttää jo nyt vaikealta ja yhtään lisähaasteita tai lakisääteisiä velvoitteita ei tarvita. 

Forssan tulevan kouluverkon tukipilari Akvarelli valmistui aikataulun mukaisesti. Hankkeen lopulliset kustannukset tulevat olemaan noin 24 miljoonaa euroa. Koko-naiskustannukset pysyivät valtuuston päättämän määrärahan puitteissa. Opetus uusissa tiloissa aloitettiin syksyllä 2022. 

Vuosi 2022 toteutui taloudellisesti paremmin kuin ennakoitiin. Kaupungin tilikauden tulos oli 2,1 miljoonaa euroa, kun talousarviossa ennakoitiin nollatulosta. Vuosikate oli sama 8,3 miljoonaa euroa kuin vuonna 2021 eli 505 euroa asukasta kohden. Poistoeron muutos huomioiden tilinpäätös on 2,2 milj. euroa ylijäämäinen. Tämän jälkeen kaupungille on taseeseen kertynyt 12,2 miljoonaa euroa ylijäämää. 

Tasapainoinen taloudellinen tulos perustuu kaupungin omien toimintamenojen kasvun hillintään sekä kunnallis- ja yhteisöverojen hyvään kasvuun. On erittäin hienoa huomata, että yhä useammalla Forssalaisella on työtä ja työttömyysaste on laskenut. Vaikka tulos oli nyt hyvä, tulee meidän varautua tulevien vuosien taloudellisiin haasteisiin.

Hyvinvointialueiden aloitettua toimintansa 1.1.2023 korostuu kuntien välisen yhteis-työn merkitys. Forssan seutukuntakin menestyy parhaiten tekemällä yhteistyötä. Vuoden 2022 hyvät tilinpäätökset seudun kunnissa antavat meille hyvät lähtökohdat palveluiden ja rakenteiden kriittiseenkin tarkasteluun. Näen edelleen, että seutu-kunnalla olisi mahdollisuus kehittyä ja saavuttaa parempia tuloksia tehostamalla yhteistyötä esimerkiksi yhteisellä henkilöstöllä.  

Kuntien toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja tähän meidänkin on reagoitava. Ky-ky reagoida muutokseen ennakoivasti ja päämäärätietoisesti erottaa menestyvät kaupungit taantuvista. Forssalla on kaikki mahdollisuudet olla menestyvien seutu-kaupunkien joukossa loistavan sijaintinsa ja tiiviin kaupunkirakenteensa ansiosta.

Suuntaa tulevaisuuteen antaa kaupungin strategia, jota tarkistettiin vuoden 2022 aikana. Tarkistetun kuntastrategian ytimenä on ajatus järkivihreydestä, joka on forssalainen tapa edistää forssalaisten hyvinvointia ja Forssan elinvoimaa kestävän kehityksen periaatteita aktiivisesti toteuttaen.

Toivotan rohkeutta kaupunginvaltuustolle ja koko kaupungin organisaatiolle vuodelle 2023. Olemme kaikki samalla puolella ja ratkaisemme eteen tulevat haasteet avoimilla keskusteluilla, ennakkoluulottomalla ajattelulla ja yhteistyöllä.

Haluan kiittää kaupungin henkilöstöä, luottamushenkilöitä, kaupunkilaisia, yhteis-työkumppaneita ja yrittäjiä erinomaisesta yhteistyöstä ja tuesta. Organisaatiomme osoitti, että julkinen toimija voi muuttaa toimintamalleja nopeasti ja pystyy turvaa-maan palvelutehtävän myös kriisiaikana. Nyt on aika suunnata katseet kohti tulevaa.

Forssassa 24.4.2023

Jari Kesäniemi

kaupunginjohtaja


Lisätiedot:

Jari Kesäniemi

kaupunginjohtaja

050 5640 001

jari.kesaniemi@forssa.fi

 

Timo Finning

talousjohtaja

040 669 4775

timo.finning@forssa.fi


LIITE:  Forssan kaupungin vuoden 2022 tilinpäätös (pdf)