Uutiset

Forssassa kokeillaan esteettömyyden kartoitusta mobiilipelillä

21.04.2023

Forssassa kokeillaan esteettömyyden kartoitusta mobiilipelillä

Forssan kaupunki pilotoi keskusta-alueellaan kuntalaisia osallistavaa esteettömyyskartoitusta. Paikalliset tienaavat Crowdsorsa-mobiilipelillä rahaa keräämällä kävelykaduilta videodataa Riesa Consultativen analysoitavaksi.

 

Esteettömyyskartoitus alkaa perjantaina 21.4. kello 10. Tehtävä on avoin kaikille, ja siihen osallistuminen vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeensa.

Tehtävässä Forssan keskustaan on ripoteltu kävelykaduille rahanarvoisia, virtuaalisia marjoja ja hedelmiä. Kadulla liikkuvat käyttäjät poimivat niitä pelin kartalta nauhoittaessaan videota.

”Kerätyt objektit katoavat reaaliajassa kaikkien käyttäjien kartoilta, mikä ilmaisee osallistujille selkeästi, mistä dataa on vielä keräämättä. Palkkion osallistujat voivat pyytää pankkitililleen suoraan sovelluksemme kautta”, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Käyttäjien kuvaamat videot käyvät läpi laaduntarkistuksen, minkä jälkeen ne toimitetaan Riesa Consultativen analysoitavaksi. Tempauksen tarkoituksena on tuottaa Forssan kaupungille esteettömyyskartoitus keskusta-alueen nykytilasta sekä havaituista kehityskohteista.

”Olemme Crowdsorsan kanssa sopineet katujen joukkoistetun kuntokartoituksen toteuttamisesta tämän vuoden aikana. Keskusteluissa myös esteettömyyskartoitukset nousivat ajankohtaisina esiin. Siitä se ajatus sitten lähti ja päädyttiin pilotoimaan myös esteettömyyskartoituksen toteuttamista joukkoistettuna. Joukkoistettuna kartoitus voidaan tehdä nopeammin, kustannustehokkaammin ja halukkaita osallistaen”, toteaa Forssan kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Ville Saarenmaa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta maailmassa, kun esteettömyyttä edistetään mobiilipelillä joukkoistamisen keinoin. Toukokuun lopulla samanlainen tempaus järjestetään myös Pirkkalassa.


Crowdsorsa

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka Suomessa suosituksi tullut konsepti on otettu käyttöön myös Ruotsissa, Virossa ja Englannissa.

Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty kustannustehokkaaseen kuva- ja videodatan joukkoistettuun keräämiseen.

Pelillä on kerätty dataa ennätyksellistä vauhtia jo muun muassa kaduista, pyöräteistä, kaivonkansista ja lätäköistä.

Riesa Consultative

Riesa Consultative Oy on palkittu esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen keskittyvä konsulttiyritys.

Riesa toimii kumppanina esteettömyyden nykytilan selvittämisessä ja pitkäaikaisessa kehittämisessä niin rakennetun ympäristön, asenteiden kuin palvelupolkujen parissa.

Riesan tavoitteena on, ettei esteettömyyttä nähtäisi riesana, vaan mahdollisuutena panostaa helppokulkuiseen, viihtyisään ja turvalliseen ympäristöön.


Lisätiedot:

Ville Saarenmaa

kunnallistekniikan päällikkö, Forssan kaupunki

03 4141 5602

ville.saarenmaa@forssa.fi


Toni Paju

toimitusjohtaja, Crowdsorsa

050 322 6263

toni.paju@crowdsorsa.com