Uutiset

Näin järkivihreä Forssa säästää sähköä

29.11.2022

Näin järkivihreä Forssa säästää sähköä

Sähkönhinta ja mahdollinen energiapula puhuttaa niin Suomea kuin koko maailmaa. Energiansäästötalkoisiin tarvitaankin ihan jokaisen panostusta. Forssan kaupunki aikoo etsiä säästöjä hallitusti palveluita supistamatta.

 

Lokakuussa alkoi valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja. Sen tavoitteena on, että 75 prosenttia suomalaisista osallistuu energian säästämiseen.

Myös Forssan Verkkopalvelu Oy:n uudella toimitusjohtajalla Risto Lehtosella on hyviä ehdotuksia sähkönkulutuksen pienentämiseen kotitalouksissa. Energiatehokkuudella voidaan säästää suuria euromääriä ja osaltaan välttää mahdollista sähköpulatilannetta.

Lehtonen pitää huonelämpötilan laskemista parhaana tapana säästää energiaa, sillä yhden asteen pudotus vaikuttaa noin viisi prosenttia energiankulutukseen.

– Aputilojen, kuten varaston, autotallin, vaatehuoneen ja rappukäytävien lämpötilat voidaan säätää viileämmäksi. Jos kotoa, mökiltä tai työpaikalta ollaan pitempiä aikoja pois, lämpötilaa voi laskea reilumminkin. Kuitenkin pitää muistaa, että putket eivät saa jäätyä.

– Lattialämmitystä ei kannata kytkeä pois päältä, mutta se kannattaa säätää kohtuulliselle tasolle.

Toiseksi vinkiksi Lehtonen antaa lämpimän veden käytön järkeistämisen. Suihkuajat kannattaa pitää mahdollisimman lyhyinä. Hyvä neuvo on myös kuivata lastalla vedet kylpyhuoneen lattialta suihkun jälkeen, ettei energiaa kulu veden haihduttamiseen.

– Pese vain täysiä koneellisia pyykkejä ja astioita, ja käsin tiskatessa pese astiat altaassa ja huuhtele viileällä vedellä.

Forssan Verkkopalvelut Oy:n toimitusjohtaja Risto Lehtonen Forssan Verkkopalvelut Oy:n uusi toimitusjohtaja Risto Lehtonen muistuttaa, että myös pienillä teoilla on energiansäästötalkoissa merkitystä.

RUOKA LIEDELLÄ JA SAUNOMISTA MALTILLA

Risto Lehtonen aloitti työt Forssassa elokuun alussa. Hän toteaa, että Forssa on mukavan kokoinen paikkakunta, jossa vastaanotto on ollut auttavaista ja avointa.

Lehtonen on toiminut ennen Forssaan siirtymistään 11 vuotta sähköalalla muun muassa kehitysjohtajana. Hän astuu innokkaasti verkkopalveluiden kehittämisen pariin.

Kolmas Lehtosen neuvo liittyy valaistukseen, ruuanlaittoon ja saunaan. Valaistuksessa kannattaa suosia energiatehokkaita LED-lamppuja.

– Ruoanlaittotapoja voi myös miettiä, sillä uunin käyttö ja pitkät haudutusajat kuluttavat sähköä enemmän kuin keittolevyllä valmistettu ruoka. Sähkölämmitteinen kiuas kuluttaa energiaa noin viiden euron edestä per lämmityskerta, ynnää Lehtonen.

Lehtonen huomauttaa myös, että auton lämmitykseen talvella riittää puoli tuntia tai tunti. Ilmalämpöpumppu on tehokas tapa lämmityksessä.

– Ilmalämpöpumppua ei kannata kuitenkaan käyttää automaattitilassa, sillä silloin se viilentää samaan aikaan, kun patterit tai takka lämmittää huoneilmaa.

KAUPUNKI SÄÄSTÄÄ HALLITUSTI

Forssan kaupungin tavoitteena on, ettei palveluista jouduta luopumaan, että päiväkodit, koulut, jäähalli ja Vesihelmi toimivat kuten aikaisemminkin. Kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä kertoo kaupungin etsivän säästöjä käyttäjien toiminnasta sekä hallitusti keskitetyistä teknisistä ratkaisuista.

Kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä ja käyttöteknikko Harri Tuomola

Kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä (vas.) ja käyttöteknikko Harri Tuomola ovat miettineet energiansäästöön vaihtoehtoja, joiden avulla palvelut saadaan säilymään ennallaan.

Sähkönsäästökohteista on tehty selvityksiä. Esimerkiksi katuvalojen sammutus klo 22-6 välillä toisi säästöä noin 70 000 euroa. Heinilän mukaan saavutettu säästö voi kuitenkin olla kannattamatonta liikenneonnettomuuksien ja turvattomuuden lisääntymisen vuoksi.

– Kaupungintalolla säästetään energiaa sammuttamalla valot tiloista, joissa ei oleilla sekä alentamalla huoneiden lämpötilaa aina, kun se on mahdollista. Sähkön ostamisessa käytetään ennakoivaa hankintaa ja sähkömeklaria, toteaa Heinilä.

Kaupungin käyttöteknikko Harri Tuomola kertoo, että lähes kaikki Forssan kaupungin kiinteistöt on liitetty kaukolämpöön. Keskusvalvomosta voidaan seurata keksitetysti energian kulutusta. Myös älykkäämpää ohjausta sekä automatiikkaa on lisätty.

– Kaupungin valaistuksessa suositaan LED-lamppuja. Valaisintehoja on myös laskettu, mainitsee Harri Tuomola.

Lisäksi liiketunnistimet tuovat säästöjä. Tuomola toteaakin, että säästöt syntyvät pienistä puroista, joista mainittakoon henkilökunnan aktiivisuus säästökohteiden etsinnässä.


Teksti ja kuvat Kaisa Väisänen