Uutiset

Forssan kaupungin vuoden 2020 tilinpäätös

19.04.2021

Forssan kaupungin vuoden 2020 tilinpäätös

Lue oheisesta uutisesta kaupunginjohtajan katsaus ja Forssan kaupungin vuoden 2020 tilinpäätös.

 

Kaupunginjohtajan katsaus vuoteen 2020

Kaupungin tehtävänä on turvata hyvät palvelut myös kriisiaikana

Vuosi 2020 oli täysin poikkeuksellinen. Muuttuvia tekijöitä olivat ”perinteiset” niin kuntatalouden yleinen epävarmuus kuin pitkään valmisteilla olleet valtakunnalliset sosiaali- ja terveyspalveluihin ja maakuntahallintoon liittyvät uudistuksetkin.

Maaliskuussa alkanut koronapandemia oli kuitenkin epävarmuustekijänä täysin poikkeuksellinen. Tällä hetkellä Suomessa ja maailmalla eletään pandemian kolmatta aaltoa eikä kysymykseen pandemian kestosta ole mahdollista saada yksiselitteistä vastausta. Rokotusten eteneminen tuo kuitenkin kaivattua toivoa kuten myös sekin, että maan hallitus on alkanut laatia exit-suunnitelmaa pandemiasta ulospääsyyn.

Pystyimme muuttamaan oman toimintamme resursointia ja suunnittelua niin, että poikkeustilanteesta huolimatta kuntalaisille kyettiin järjestämään peruspalvelut sujuvasti ja ennen kaikkea kaikkien, niin asukkaiden kuin henkilöstönkin, terveysturvallisuus huomioiden.

Pandemian lopulliset kustannukset tulemme huomaamaan vasta vuosien päästä.  Kulunut vuosi on osoittanut, että akuutti koronatilanne kuormittaa luonnollisesti terveyspalveluja sekä kasvattaa samalla hoito- ja palveluvelkaa, kun ei-kiireellisiä toimenpiteitä joudutaan siirtämään. Yleinen valtakunnallinen arvio on jo tällä hetkellä, että hoitojonojen purkamiseen kuluu vuosia.

Koronatilanne vaikuttaa myös sosiaalipalvelujen kysyntään, sillä yleinen epävarmuus, siirtyminen etätöihin, etäopetusjaksot, kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset sekä työllisyystilanteen heikkeneminen ovat kasvattaneet monien henkistä kuormaa ja vaikuttaneet arjessa jaksamiseen. Meidän tehtävämme onkin turvata kaikkien jaksaminen sekä pitää huolta kaikista heikompiosaisimmista.

Koronatilanteeseen liittyen julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, onko meillä enää paluuta ns. vanhaan normaaliin vai onko yhteiskunta siirtymässä uuteen aikaan, johon kuuluvat etäopetus, etätyö, jatkuvasti lisääntyvät sähköiset palvelut sekä muutokset niin työ- kuin vapaa-ajankin matkustamisessa. Tähän uuteen normaalin meidän on valmistauduttava ja katsottava pitkälle tulevaisuuteen, kun mietimme esimerkiksi kaupungin palveluverkkoa ja sähköisten palvelujen lisäämistä. On tärkeää huomata, että uusi normaali on yrityksille myös mahdollisuus kehittää uutta liiketoimintaa sekä kaupungille tilaisuus etsiä uusia avauksia elinkeinoelämään ja kuntalaisten hyvinvointiin liittyen. Meidän tulee katsoa ennakkoluulottomasti tulevaan ja ottaa käyttöömme parhaat työkalut, jotta turvaamme menestyksemme 2020- luvulla.

Kuntien talouden pelättiin romahtavan koronan aiheuttamien ongelmien takia. Toisin kuitenkin kävi. Valtiolle otti koronavelkaa liki 20 miljardia euroa. Viime vuoden tilinpäätösarviot osoittavat, että kuntien ja kuntayhtymien yhteenlaskettu tulos oli 1,7 miljardia euroa ylijäämäinen. Kyseessä oli siis taloudellisesti ennätysvuosi.  Forssan kaupunki teki neljän miljoonan euron ylijäämäisen tuloksen. Tulokseen vaikuttivat valtion koronatuki ja pitäytyminen Pärjäävä Forssa-ohjelmassa.

Vuoden aikana tehtiin kaksi suurta rakennuspäätöstä.  Pitkän valmistelun jälkeen valtuusto päätti äänestyksen jälkeen, että Forssan tulevan kouluverkon tukipilariksi rakennetaan Monitoimikeskus. Hankkeen lopullinen kustannusarvio nousi noin 25 milj. euroon. Opetus uusissa tiloissa on tarkoitus aloittaa syksyllä 2022.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri päätti joulukuun kokouksessaan Assi-Sairaalan rakentamisesta. Sairaalan rakentaminen alkaa keväällä 2021 ja hankkeen arvioidaan valmistuvan syksyllä 2026. Tavoitekustannukset ovat noin 308 milj. euroa ja kokonaiskustannusarviossa varaudutaan noin 355 milj. euroon.

Vuosi 2020 toteutui taloudellisesti paremmin kuin ennakoitiin. Kaupungin tilikauden tulos on 4 milj. euroa, joka mahdollistaa myös jonkin verran varautumista tulevaisuuteen. Vuosikate nousi 10,9 milj. euroon eli 647 euroon/asukas. Tilinpäätös sisältää 3 milj. euron investointivarauksen tekemisen liikuntatilojen peruskorjaukseen. Tilinpäätös on 1 milj. euroa ylijäämäinen. Tämän jälkeen kaupungille on taseeseen kertynyt 9,1 milj. ylijäämää.  

Kuntien välisen yhteistyön merkitys tulee korostumaan entisestään jatkossa. Forssan seutu menestyy parhaiten tekemällä yhteistyötä. Vuoden 2020 positiiviset tilinpäätökset seudun kunnissa antavat meille hyvät lähtökohdat palveluiden ja rakenteiden kriittiseenkin tarkasteluun. Näen, että muutos on meille ennen kaikkea mahdollisuus.

Haluan kiittää kaupungin henkilöstöä, kaupunkilaisia, yhteistyökumppaneita ja yrittäjiä erinomaisesta yhteistyöstä ja tuesta vaikeana vuonna. Organisaatiomme osoitti, että julkinen toimija voi muuttaa toimintamalleja nopeasti ja pystyy turvaamaan palvelutehtävän myös kriisiaikana.

Työskentely luottamushenkilöiden kanssa toimi erinomaisesti ja saimme tuen kaikille tehdyille päätöksille. Osoitimme, että yhdessä pystymme tekemään myös vaikeita päätöksiä. Yhdessä kohtaamme tulevaisuuden haasteet ja teemme tarvittavat päätökset, joilla turvaamme taloutemme ja toimintamme jatkuvuuden myös jatkossa.  Tulevaisuuteen voimme vaikuttaa parhaiten tekemällä itse. Uskon, että Forssalla on edessään hyvä tulevaisuus kasvavana seutukaupunkina.

Forssassa 7.4.2021

Jari Kesäniemi
kaupunginjohtaja


LIITE:

 Forssan kaupungin vuoden 2020 tilinpäätös (pdf)