Uutiset

Kesäajan näyttelyitä Kehräämöalueella

25.06.2020

Kesäajan näyttelyitä Kehräämöalueella

Historiallinen Forssan Kehräämöalue kutsuu tutustumaan alueen kesän näyttelyihin. Forssan museon upea perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki esittelee hienon läpileikkauksen Forssan historiasta. Mielenkiintoisia käyntikohteita ovat myös Forssan museon Galleria Moletti, kirjaston näyttelytila Vinkkeli sekä Forssan Luontomuseo vaihtuvine näyttelyineen, joihin on vapaa pääsy!

 

Forssan museon Galleria Moletti
Wahreninkatu 12
Avoinna ti-pe klo 10 - 16 ja la-su klo 12 - 16
Lisätietoa näyttelyistä www.forssanmuseo.fi

9.6. - 5.7.2020 Merja Keskinen: Väriä, valoa ja iloa -tekstiilinäyttely

Vaikka osa teoksista ( Hiljainen huone 1 ja 2 sekä Suljettu huone) valmistui ennen pandemiaa, tuntuvat ne  nyt erityisen ajankohtaisilta.  Museon tiloihin rakentuu hauraiden seinäelementtien avulla Talo.  Sen huojuva olomuoto heijastaa sisällä olevien haavoittuvaa tilannetta. Koronaviruksen vaikutus näkyy myös viiden teoksen sarjassa Mustaa valkoisella, Maailma palaa, Tartunta, Kasvun alussa ja Puhtaalta pöydältä. 

Merja Keskisen teokset edustavat nykytekstiilitaidetta. Hänen lähestymistapansa on sekä koloristinen että matemaattinen:  taiteilija  tulkitsee ympäröivää maailmaa väreillä. Teoksiin syntyy eri kokoisten osien ja värillisten elementtien muodostamia kudottujen tilkkujen sommitelmia, joiden pinnan struktuurit ja tiheydet vaihtelevat.  Työt perustuvat matemaattisiin pohdintoihin ja värien ja lankojen systemaattiseen yhdistämiseen ennalta valitun järjestelmän mukaan.

Keskisen teokset syntyvät itse kehitellyllä ja sovellellulla kudontateknikalla. Hän kutoo kangasta virittämällä langat erilaisten kehikoiden ja raamien ympärille, ilman kangaspuita. Näin kudottuun pintaan muodostuu yksinkertainen palttinainen sidos: langat risteävät keskenään pysty- ja vaakasuoraan.  Struktuuriin ja sidokseen vaikuttaa langan laatu ja paksuus. Pääasiallisesti Keskisen teosten materiaalina on luonnonmateriaalit, erityisesti pellava. 

Merja Keskinen on valmistunut tekstiilitaiteilijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta ( nyk. Aalto yliopisto) 1988. Hän on tehnyt pitkän uran tekstiilitaiteilijana osallistuen useisiin ryhmänäyttelyihin sekä koti- että ulkomailla ja pitäen useita yksityisnäyttelyitä. 

Merja Keskinen on Vuoden tekstiilitaiteilija 2019.  Hän on Ornamo ry:n, TEXO ry:n,  Nordic Textile Art NTA:n, Helsingin taiteilijaseuran ja Kuvaston jäsen. 


7.7. - 2.8.2020 Päivi VaarulaIslantilaisessa metsässä - tekstiilitaidetta

Forssalaissyntyisen tekstiilitaiteilija Päivi Vaarulan näyttely “Islantilaisessa metsässä” kuvaa vieraassa maassa asumiseen liittyviä tunteita ja ajatuksia. Se on saanut inspiraationsa Vaarulan kahden vuoden pituisesta oleskelusta Islannissa, Hallormsstaðurissa sekä myöhemmistä residenssijaksoista Islannin pohjoisrannikolla ja Reykjavikissa. 

Hallormsstaður on Islannin suurin metsäalue, harvinainen paikallisille, mutta Vaarulalle metsäympäristö toi tuttuuden tuntua. “Vieraassa maassa näkee itsensä uusin silmin”, taiteilija toteaa. Vaikka islantilaisissa on paljon samaa kuin suomalaisissa, on hyvä muuttaa maahan, jossa mikään ei ole mahdotonta. Islantilainen, joka tulee toiseksi, voittaa hopeaa. “  

 Muuton, uuden ympäristön, työn ja erilaisen luonnon voimauttava ote näkyy töissä. Teosten taustalla on myös kaikuja muuttoon liittyvistä turhautumisen ja masennuksen tunteista.  

Forssan näyttelyn teema on sama kuin Islannin Reykjavikissa maaliskuussa esillä olleen Vaarulan yksityisnäyttelyn teema, Forssassa näyttely on Islannin näyttelyä laajempi.  

Hämeenlinnassa asuva Päivi Vaarula valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1999. Hän on toiminut tekstiilialan opettajana, osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin sekä pitänyt  useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. 

Taiteilija on paikalla vastaamassa kysymyksiin: su 12.7 klo 13-16, ke 22.7 klo 10-12. 14-16, su 2.8. klo 13-16


4.8.- 30.8.2020 Annimari Taivalsaari ja Eija Korpi: Valokuva- ja tekstiilitaidetta



Näyttelytila Vinkkeli
Wahreninkatu 4, kaupunginkirjaston 2. kerros
Avoinna ma-to klo 11 - 19, pe klo 11 - 17
Lisätietoa näyttelyistä www.forssa.fi/vapaa-aika-ja-matkailu/kulttuuri/nayttelytila-vinkkeli

22.6.-10.7.2020 Simo Ekholm: Abstraktia ja puoliabstraktia maalaustaidetta

Näyttelyssä on esillä abstrakteja maalauksia, jotka on tehty viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa. Mukana on myös muutamia lyijykynällä tehtyjä muotokuvia vuosikymmenten takaa. 

Mitä abstrakti taide on?

Se on todellisuutta jäljittelemätöntä taidetta, joka ei pyri esittämään mitään normaalin maailman kohteita. 

Yleisen määritelmän mukaan abstrakti tyyli on täydellinen niille, jotka arvostavat älyllisiä arvoituksia ja ilmaisua, joka on avoin tulkinnoille.

Tervetuloa siis tulkitsemaan!


20.7.-28.8.2020 Tekstiilitaiteilija Ulla Nummikoski - kesänäyttely

Tekstiilitaiteilija Ulla Nummikoski ( s. 1931 os. Perho)  on elänyt vaiherikkaan elämän, jossa teollisten painokankaiden suunnittelijantyö,  innostus vieraisiin kulttuureihin ja oman kulttuuriperinnön arvostaminen nivoutuvat yhteen.  

Tekstiilitaiteilijaksi kouluttautunut ypäjäläislähtöinen Nummikoski työskenteli painokangassuunnittelijana Finlayson-Forssa Oy:n suunnitteluateljeessa vuodet 1956-1979. Kulttuureista ja tekstiilin historiasta kiinnostunut Nummikoski teki useita pitkäkestoisia matkoja Lähi- ja Kauko-itään tekstiiliperintöä keräten erityisesti 1970-luvulla. Saman vuosikymmenen  loppupuolella Nummikoski toimi aktiivisesti forssalaisen teollisen rakennusperinnön ja painokankaan historian suojelijana. Hänen ja hänen kumppaniensa työn ansiosta teollisen miljöön ja vanhojen rakennusten arvostus nousi. Myös tekstiiliteollisuuden historiaa, vanhoja tekstiilimalleja, kuosivihkoja ja mallikirjoja, alettiin tallentaa systemaattisesti roskalavoille siivoamisen sijaan osin Ulla Nummikosken aloitteesta. 

Ulla Nummikosken kiinnostava elämä, työura tekstiilisuunnittelijana ja näkemyksellinen ote tekstiiliperintöön ja eri kulttuurien kansanomaisten tekstiilien keräystyö on ollut aiheena Forssan museon kesänäyttelyssä 2020. Esillä on niin Nummikosken omia painokangassuunnitelmia luonnoksista valmisiin kankaisiin eri vuosikymmenten ajalta, tekstiiliperintöä useilta ulkomaanmatkoilta, inspiraatiota antaneita vanhoja mallikirjoja Forssa-yhtiön ajoilta 1800-1900 -lukujen vaihteesta kuin Nummikosken rakennussuojeluun linkittyvää aineistoa. 


Forssan Luontomuseo
Wahreninkatu 4, kaupunginkirjaston 2. kerros
Avoinna ke-pe klo 10 - 16 ja la-su klo 12 - 16
Lisätietoa näyttelyistä Forssan luontomuseo

Museo esittelee Lounais-Hämeen luontoa ja luonnonsuojelutyötä. Näyttelysalissa voi tutustua Hämeen luonto -lajistonäyttelyn kautta alueelta löytyviin lajeihin. Samoissa tiloissa sijaitsee lisäksi Suojassa –teemanäyttely, joka kertoo luonnonsuojelusta Suomessa ja Lounais-Hämeessä. Pysyvien näyttelyiden lisäksi tarjolla on vaihtuvia näyttelyitä.

Heinä-elokuuksi museolle saapuvat Vuoden Luontokuva 2019 -valokuvanäyttely, jossa esillä kilpailun palkittu parhaimmisto.