Uutiset

Forssan kaupungin vuoden 2020 talousarvio

04.12.2019

Forssan kaupungin vuoden 2020 talousarvio

Forssan kaupungin vuoden 2020 talousarvio esiteltiin tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa 4.12.2019.

 

Mediatiedote - Julkaisuvapaa 4.12.2019 klo 18.00


Kaupunginjohtajan katsaus

Muutos on aina mahdollisuus, mutta se leimaa myös hyvin voimakkaasti tämän päivän kuntien arkea. Kuluvasta vuodesta näyttää muodostuvan kunnille taloudellisesti todella huono. Moni kunta tekee alijäämäisen tilinpäätöksen ja onkin kertonut tähän liittyen erilaisista säästöohjelmista ja irtisanomisista. 53 kuntaa on myös ilmoittanut nostavansa veroprosenttia vuodelle 2020. Muutokset koettelevat niin talouden rakenteita kuin lainsäädännön vaatimuksia vaikuttaen näin suoraan myös kuntalaisten elämään. Kaupungille on tärkeää, että muuttuvassa toimintaympäristössä sillä on selkeä suunta ja strategia. Kuluvan vuoden aikana Forssan kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden kuntastrategian vuoteen 2030 asti. Uusi strategia Kohti kestävää elinvoimaa on rakennettu kolmen näkökulman varaan, joilla haluamme rakentaa kaikille forssalaisille hyvän ja kestävän järkivihreän tulevaisuuden. Strategiatyön aikana myös kuntalaisille annettiin suora mahdollisuus osallistua strategian valmisteluun. Strategian näkökulmat hioutuivat muotoon:

 - ekologinen kestävyys

- taloudellinen kestävyys

- sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys

Valtakunnan politiikassa tapahtui kevään vaalien jälkeen myös suuri muutos, kun Antti Rinteen viiden puolueen hallitus aloitti toimintansa. Uusi hallitus ja uudet askeleet sote- ja maakuntauudistukselle. Toivon vilpittömästi, että tällä kertaa saisimme ensin määräävää lainsäädäntöä, jonka mukaan kuntien olisi helppo toimia. Toivon myös, että uusi hallitus asettaisi kansalaisen keskiöön vallalla olleen hallinnon sijaan. Asia on erittäin ajankohtainen niin Forssan kaupunkiseudulla kuin koko Kanta-Hämeessäkin, kun keväällä 2020 tulisi ratkaista uuden keskussairaala Assin kohtalo. Itse näen niin, että perinteinen malli, jossa rahan määrää lisäämällä on yritetty vastata kasvavaan palvelutarpeeseen, on tullut tiensä päähän. 2020-luvun Suomessa on niin suuria taloudellisia ja toiminnallisia haasteita, että meidän on pakko muuttaa rakenteita ja toimintamalleja. 

Uskon, että yhdessä olemme enemmän ja toivon koko maakunnan kohtaavan ensi vuosikymmenen haasteet yhdessä. Forssan kaupunkiseudulla on jatkettu hyvää yhteistyötä ja joulukuussa kaikki kunnat ovat hyväksymässä yhteisen tiekartan, jossa määritellään Forssan seudun kuntien yhteistyön kehittäminen vuosille 2021-2024.

Kaupunki ei kasva ilman työpaikkoja. Kaupunkiseudun elinvoiman kasvattamiseksi vuonna 2018 aloitettu imago- ja elinvoimaselvitys tuotti tuloksenaan tusinan Forssan seudun elinvoimatekoa. Kuluvan vuoden aikana olemme päässeet nauttimaan työn hedelmistä, kun Forza yrityskiihdyttämö avattiin elokuussa. FYK:in toimitusjohtajan vaihtuessa vuoden lopussa toivon, että sama kehittämisen ”draivi” jatkuu sekä uusi sopimusperusteinen seudullinen yhteistyö löytää oikeat toimintamallit niin, että se palvelee kaikkia kaupunkiseudun yrityksiä ja kuntia.  

Talousarviovuoteen ja taloussuunnittelukauteen eli vuosiin 2020-2022 osuu monia toimintaympäristöön liittyviä muutoksia ja epävarmuuksia, joilla on oleellista vaikutusta kuntien ja myös Forssan kaupungin talouteen. Maan hallitusten lupauksista huolimatta kuntien tehtävät ovat jatkuvasti lisääntyneet. Virkamies ei usko valtion lupauksiin kustannusneutraaleista uudistuksista. 

Tulevat investoinnit herättävät keskustelua kaupungin lainanhoitokyvystä. Tehdyistä päätöksistä on nyt pidettävä kiinni ja rakennettava tulevaisuuden Forssaa. 

Kaupungin vuoden 2020 talousarvio on tasapainossa. Valtuuston asettama raami oli tiukka ja vaati kaikilta toimialoilta asioiden perinpohjaista miettimistä. Ilman Pärjäävä Forssa
 -toimintaohjelman esityksiä, jotka valtuustossa hyväksyttiin, ei tähän olisi päästy. Ensiarvoisen tärkeää on, että sovituista säästöistä pidetään kiinni, koska ensi vuosikymmenellä nekään eivät yksin tule riittämään. Tulemme siis tarvitsemaan Pärjäävä Forssa 2 -toimintaohjelman. Sen muoto ja malli tarkentuvat vuoden 2020 alussa ja se tulee vaatimaan myös Fshky:n vahvaa yhteistyötä.

Kaupungin toimintamenot ovat 125,7 miljoonaa euroa ja toimintatulot 27,1 miljoonaa euroa. Vuosikate on 7 miljoonaa euroa eli 413 euroa/asukas. Talousarvio on ylijäämäinen 0,7 miljoonaa euroa. Kaupungin lainamäärä nousee maltillisesti ja on vuoden 2020 lopussa 2.500 euroa/asukas eli selvästi alle maan keskiarvojen. Hyvä näin, koska investoinnit kasvavat ja lainaakin tullaan tarvitsemaan.

Kaupungin tehtävänä on turvata kuntalaisten palvelut. Myös uusia avauksia kuitenkin tarvitaan. Tarkoituksena on, että HAMK:in Forssan yksikössä aloittaisi ulkomaalaisia opiskelijoita vuoden 2020 alussa. Toivon, että Migri pystyy tekemään tarvittavat päätökset hyvissä ajoin, jotta koulutuksen aloitus ei myöhästyisi kohtuuttomasti.  

Palvelutehtävän turvaamiseksi tarvitsemme hyvän ja motivoituneen henkilöstön. Virkamiesten tehtävänä on asioiden valmistelu sekä täytäntöönpano ja luottamushenkilöiden tehtävänä on päättää. Pidetään yhdessä hyvää huolta kaupungistamme ja valitaan yhteinen kurssi. Tämä talousarvio antaa työllemme hyvät lähtökohdat. 

  

22.11.2019

Jari Kesäniemi
kaupunginjohtaja


LISÄTIEDOT:

kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi, puh. (03) 4141 5260, 050 564 0001,
sähköposti jari.kesaniemi@forssa.fi

talousjohtaja Leena Järvenpää, puh. (03) 4141 5210, 050 564 0006,
sähköposti leena.jarvenpaa@forssa.fi


LIITE:

 Talousarvio PowerPoint -esityksenä. (pdf)