Uutiset

Mediatiedote: Miten Forssa pärjää?  Pärjäävä Forssa - talouden tasapainottamistyön eteneminen

17.09.2018

Mediatiedote: Miten Forssa pärjää? Pärjäävä Forssa - talouden tasapainottamistyön eteneminen

Kaupungin talousnäkymät ovat kesän jälkeen kiristyneet ja talous uhkaa kääntyä alijäämäiseksi. Kaupungin talous halutaan pitää kunnossa ja tasapainossa, jotta kaupunkilaisten palvelut voidaan turvata.

 

Mediatiedote, julkaisuvapaa 17.9.2018


Miten Forssa pärjää?

Pärjäävä Forssa - talouden tasapainottamistyön eteneminen

Kaupungin talousnäkymät ovat kesän jälkeen kiristyneet ja talous uhkaa kääntyä alijäämäiseksi. Kaupungin talous halutaan pitää kunnossa ja tasapainossa, jotta kaupunkilaisten palvelut voidaan turvata. Kaupunginvaltuuston 3.9. tekemän päätöksen mukaisesti kaupungin talouden tasapainottamisohjelma laaditaan vuosille 2019 -2021. Kaupunginhallitus linjasi 10.9 kokouksessaan tasapainottamistyötä ja talousarvion laadintaa tarkemmin.

Mitä teemme?

Talouden tasapainottamisohjelma laaditaan toimialoittain ja se sisältää mm. seuraavat tarkastelussa olevat osa-alueet:

1. Toiminnalliset ja rakenteelliset muutokset organisaatiossa ja palveluissa, joilla on positiivista vaikutusta tulevaan meno/tulokehitykseen

Palveluverkon ja toimitilojen käytön tehostaminen ja tiivistäminen, uudet toimintatavat, palvelujen määrän ja laadun uudelleenarviointi, palvelu- ja työprosessien tehostaminen, palvelujen uudet tuottamistavat, digitalisaation hyödyntäminen jne.

2. Henkilötyövuosien vähentäminen ja ennakoiva henkilöstösuunnittelu

Henkilöstösuunnitelma laaditaan vuosille 2019 -2021. Vähennetään henkilötyövuo­sia suunnitelmallisesti siten että, henkilötyövuosia vuonna 2021 on 30 nykyistä vähemmän. Määräaikaisen henkilökunnan käyttöä vähennetään ja nopeaa eläköitymistahtia hyödynnetään.

3. Omaisuuden myyminen yms. keinot

Omaisuuden kriittinen tarkastelu ja mahdollinen myyminen yms. järjestelyt. 

4. Maksut ja taksat, verotuloprosentit

Kaikki maksut ja taksat otetaan tarkasteluun ja arvioitaviksi. Mahdollinen tarkistami­nen. Veroprosentit vahvistetaan vuosittain.

5. Henkilöstön työhyvinvointi ja palkitseminen

Henkilökunnan jaksamisesta huolehditaan. Tavoitteena on vähentää sairauspoissa­olojen määrää. Valmistellaan tuottavuuden parantamiseen liittyvä henkilöstön palkitsemisjärjestelmä.

6. Raami vuoden 2019 talousarvion valmistelulle

Vuoden 2019 talousarvion raami toimialoille on seuraava:

Keskushallinto ja sivistys- ja tulevaisuus toimialat (ei sote-menot): kuluvan vuoden (2018) talousarvion toimintakate - 3 % ja teknisen ja ympäristötoimen kuluvan vuoden talousarvion ulkoinen toimintakate (ei pelastuspalvelut) - 3 %.

7. Elinvoiman kasvattaminen ja elinvoimateot ovat tärkeitä

Seudullisen elinvoimaohjelman kärkihankkeiden valinta ja nostot kaupungin osalta sekä niiden suunnitelmallinen toteuttaminen etenevät rinnan talouden tasapainottamistyön kanssa. Vaikutus kaupungin väestökehitykseen, työllisyyteen ja verotulokehitykseen pidemmällä aikavälillä.

Miten teemme?

Talouden tasapainottamistyö etenee toimialoilla rinnan talousarviovalmistelun kanssa. Henkilökunta otetaan vahvasti mukaan palvelu- ja työprosessien kehittämiseen ja säästökohteiden etsintään. Yhteistoimintaryhmä seuraa valmistelun etenemistä kokouksissaan. Pärjäävä Forssa -ryhmä organisoi ja koordinoi toimialojen valmistelutyötä. Kaupunginhallitus ohjaa työskentelyä jokaisessa kokouksessaan.

Kaupunginjohtaja on nimennyt Pärjäävä Forssa -ryhmän, johon kuuluvat kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi (puheenjohtaja), sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen, tekninen johtaja Antti Heinilä, talousjohtaja Leena Järvenpää, henkilöstöpäällikkö Esa Sinisalo, jätehuoltosihteeri Miia Mäkinen (henkilöstön edustaja) ja toimistopäällikkö Sari Niemi (sihteeri).

Millä aikataululla etenemme?

Kaikkia ryhmän kokousaikoja ei ole vielä sovittu. Alla aikajana valmistelutyön etenemisestä.

Pärjäävä Forssa aikajana

Miten tiedotamme henkilöstölle?

Valmistelutyön etenemistä esitellään työpaikkakokouksissa ja palavereissa, henkilöstökyselyä ollaan toteuttamassa. Yhteistoimintaryhmä toimii osaltaan tiedotuskanavana ja materiaalia tallennetaan kaupungin sisäiseen intranettiin Vornettiin. Pärjäävä Forssa -ryhmän kokousten jälkeen tiedotetaan sisäisesti sähköpostilla koko henkilökuntaa

Yhdessä pärjäämme!

Lisätiedot:

Jari Kesäniemi, Forssan kaupunginjohtaja, Jari.kesaniemi@forssa.fi, p. 03 4141 5260