Uutiset

Forssaan Suomen ensimmäisiä kevyen liikenteen väylän hidasteratkaisuja

25.05.2018

Forssaan Suomen ensimmäisiä kevyen liikenteen väylän hidasteratkaisuja

Forssan kaupunki toteuttaa tiettävästi Suomen ensimmäisen hidasteratkaisun kevyen liikenteen väylälle. HITU -hidasteeksi nimetyn hidastemallin tavoitteena on vähentää moottoriajoneuvojen liikkumista kevyen liikenteen väylillä. Hidastekokeilu sijoitetaan alueelle, jolla liikennöi runsaasti koululaisia. Hidasteen käyttöönotto tapahtuu torstaina 31.5.

 

Hidastekokeilu on saanut alkunsa todellisesta tarpeesta kehittää hidasteratkaisu väylälle, jolla väylän sulkeminen moottoriajoneuvoilta esimerkiksi puomein ei ole mahdollista. Hidaste on aaltomainen kolmesti toistuva hidastemalli, joka mahdollistaa pyöräilyn ja muut kevyen liikenteen muodot, mutta hankaloittaa moottoriajoneuvojen kulkemista väylällä. Myös pyöräilynopeuksien alentamisen mahdollisuutta halutaan testata hidasteilla.  Vastaavia hidasteita tiedetään käytettävän mm. Hollannissa.

Hidastekokeilu sijoittuu Kuhalan koulun, Kurjenpesän päiväkodin ja urheilutalo Feeniksin välittömään läheisyyteen. Liikennöinti alueella on melko runsasta ja iso osa kulkijoista on koululaisia. Hidastekokeilu kattaa noin 50 metrin mittaisen osuuden väylästä. Hidasteella haetaan turvallisuuden lisäksi myös leikkisyyttä ja mielekkyyttä pyörällä ajoon. Forssan kaupunki on tehnyt jo pitkään töitä koululaisten omin voimin liikkumisen motivoimiseksi ja koulumatkaliikkumisen edistämiseksi.

Hidasteet rakennetaan viikon 22 alussa ja käyttöönotto tapahtuu torstaina 31.5. klo 10, jolloin Kuhalan koulun 4. ja 6. -luokkalaiset ovat testaamassa hidasteen toimivuutta pyöräilijöille. Hidasteen kokeilujakson on tarkoitus kestää kesän ajan ja sen jatkosta päätetään alkusyksystä.

Hidastekokeilu toteutetaan osana HITU –hanketta (Hidastaen turvallisuutta – Uutta näkökulmaa hidasteratkaisuihin). Forssan kaupunki on saanut hankkeelle rahoitusta Trafin (Liikenteen turvallisuusvirasto) myöntämästä tieliikenteen turvallisuustoiminnan edistämisen valtionavustuksesta.

Lisätiedot:

Tero Tiensuu, kunnallistekniikan päällikkö, tero.tiensuu@forssa.fi, puh. 03 4141 5602
Anniina Töttölä, projektisuunnittelija, anniina.tottola@forssa.fi, puh. 040 167 9253