luonnonvärit kuvataiteessa/
natural colours in fine arts

Tässä se nyt on viimein on, eli meidän"Luonnonvärit kuvataiteessa" opas. Tutustu ja innostu! Here you will find the guide in English.

Liity myös Facebook ryhmäämme keskustelemaan luonnonvärien käytöstä kuvataiteessa https://www.facebook.com/groups/3654904238067037

Forssan Kuvataidekoululla on parisen vuotta tutkittu luonnonvärien mahdollisuuksia kuvataiteen saralla. Nyt tulokset on koottu selkeäksi ja kattavaksi oppaaksi kaikille kuvataiteiden parissa puuhaaville tai työskenteleville. Luonnonvärit kerätään nimensä mukaisesti luonnosta, etupäässä eri kasveista.

Innostus luonnonväreihin syttyi vuoden 2020 alussa, kun pääsimme yhteistyön merkeissä kokeilemaan luonnonvärien tekemistä Tiedeluokka Gadolinissa Helsingin yliopistolla. Jatkoimme kokeiluja kuvataidekoululla oppilaiden kanssa. Pian kuitenkin huomasimme, että oppituntien aika ei riitä millään tavoittamaan kaikkia niitä mahdollisuuksia, joita luonnonvärit tarjoavat. Mitä enemmän kokeilimme, sitä enemmän meille heräsi kysymyksiä, joihin halusimme etsiä vastauksia.

Etsimme lisätietoa tutkimalla kirjallisuutta ja googlettamalla ahkerasti. Huomasimme pian, että luonnonväreistä kyllä löytyi paljon tietoa, mutta etupäässä kankaiden ja lankojen värjäämisestä eikä juuri lainkaan kuvataiteen näkövinkkelistä. Halusimme tietää, miten saisimme luonnonväreistä mahdollisimman kestäviä ja voimakkaita värejä, joilla voisi tehdä kuvataidetta paperille.

Niinpä aloitimme syksyllä 2020 koululla systemaattisen luonnonvärien testauksen. Lukuvuoden -20-21 meillä olikin erillinen ”laboratorio”, jossa tehtyjen testien lopputuloksena syntyi nyt julkaistu ”Luonnonvärit kuvataiteessa” opas.