Uutiset

Forssan kaupunginkirjaston kirjastojärjestelmähäiriö on ohitse, verkkokirjasto toimii taas

02.07.2021

Forssan kaupunginkirjaston kirjastojärjestelmähäiriö on ohitse, verkkokirjasto toimii taas

Kirjastojärjestelmän häiriö on päättynyt keskiviikkona 30.6.2021. Forssan kaupunginkirjasto on avoinna normaalisti to 1.7. alkaen.

 

Verkkokirjasto louna.finna.fi on myös toiminnassa 2.7. alkaen. 

Asiakkaille ei kerry myöhästymismaksuja häiriötilanteen ajalta.

Tietoturvahyökkäyksen vuoksi viime tiistaina 22.6. kaikissa Louna-kirjastoissa sekä verkkokirjastossa tehdyt tapahtumat (lainat, palautukset, lainojen uusinnat sekä varaukset) eivät ole kirjautuneet järjestelmäämme. Forssan kaupunginkirjasto pyytää asiakkaitaan ottamaan yhteyttä kirjastoon, jos asiakkaat huomaavat lainatiedoissaan poikkeavuuksia.

Lisätietoa tietoturvahyökkäyksen aiheuttamasta järjestelmäviasta

Keskiviikkona 23.6.2021 alkaneen verkkokirjaston ja kirjastojärjestelmän käyttökatkon syynä oli kiristyshaittaohjelmahyökkäys, joka kohdistui Louna-kirjastoissa käytössä olevaan kirjastojärjestelmä Mikromarciin. Palvelinkeskus, johon hyökkäys kohdistui, sijaitsee Oslossa.

Tietoturvahyökkäys vaikutti kaikkiin Louna-kirjastoihin (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä). Järjestelmätoimittaja Axiell palauttaa palvelua toimintaan täysimääräisesti ja tutkii tietoturva-asiantuntijoiden sekä viranomaisten kanssa hyökkäystapaa ja sen syitä.

Järjestelmätoimittajan mukaan asiakkaiden henkilötiedot eivät ole vaarantuneet.

Forssan kaupunginkirjasto pahoittelee häiriötä ja palvelukatkosta.