Uutiset

Hämeen Vuoden Kyläksi 2020 valittiin Forssan Viksberg

18.07.2020

Hämeen Vuoden Kyläksi 2020 valittiin Forssan Viksberg

Julkistamisilaisuus järjestettiin Viksbergin asukasyhdistyksen Vikspirtillä lauantaina 18.7.2020 klo 15.00.

 

Hämeen Vuoden Kylä on valittu vuodesta 1997 lähtien. Hämeen Vuoden Kyläksi valitaan nyt ensimmäistä kertaa kaupunginosa.

Esimerkillisen kylätoiminnan takana vaikuttaa Viksbergin asukasyhdistys. Viksberg tulee olemaan Kanta-Hämeen ehdokas valtakunnallisessa Vuoden Kylä -kisassa 2021.

Tilaisuus järjestettiin tänä vuonna pienimuotoisena. Viksbergin asukasyhdistys oli kutsunut pihayllätykseen asukkaitaan. Tarjolla oli kakkukahvit ja ohjelmana yhteislaulua. 

Julkistamisessa olivat mukana Hämeen liiton edustaja Lulu Ranne, Forssan kaupungin edustajana kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä ja Hämeen Kylien edustajat sekä median edustajia.

Hämeen Vuoden Kylä 2020

Viksberg on kerrostalovaltainen, 2500 asukkaan kaupunginosa kahden kilometrin päässä Forssan keskustasta. Viksbergin asukasyhdistys järjestää säännöllistä, yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti merkittävää toimintaa pitkäjänteisesti ja suurella sydämellä. 

Asukastalo Vikspirtti toimii asukkaiden yhteisöllisenä, lämminhenkisenä kohtauspaikkana. Yhdistyksen tekemällä edullisella kylälounaalla käy neljä kertaa viikossa päivittäin 40-80 ruokailijaa, pääasiassa yksinasuvia ikäihmisiä. Vikspirtillä annetaan myös arjen apua kuten asioimiseen internetissä ja älylaitteiden käytössä. Asukasyhdistys tarjoaa mielekkään työpaikan myös joukolle kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita. Yhdistys vuokraa Vikspirtin tilat Forssan kaupungilta ja vastaa kiinteistön kustannuksista. Tiloja on myös kunnostettu Remppa-hankkeella.

Asukkaiden yhteishengen lujittamiseksi järjestetään tapahtumia, retkiä ja teemajuhlia kuten itsenäisyyspäivälounas, pääsiäislounas, kesäiset lauluillat sekä yksinäisten jouluaattoillan juhla.

Viksbergin asukasyhdistys toimii suunnitelmallisesti ja tulevaisuuteen katsoen kaupunginosan kehittäjänä, välikätenä ja yhteistyössä Forssan kaupungin suuntaan alueen maineen parantamiseksi ja asuinviihtyvyyden lisäämiseksi. Kyläsuunnitelma on tehty, ja sitä päivitetään vuosittain. Viestintä hoituu ajanmukaisesti Facebookissa sekä joka rappukäytäviin jaettavissa kuukausitiedotteissa. Yhteistyötä tehdään myös useiden muiden tahojen kanssa mm. ruoka-apujakelu Forssan seurakunnan kanssa, kahvitukset SPR Forssan verenluovutuksissa, Wiksbergin kartanon viljelypalstat ry:n, mielenterveysyhdistyksen sekä alueen yrittäjien kanssa. Aktiivinen asukastoiminta Vikspirtillä on rauhoittanut merkittävästi aikoinaan levotonta kaupunginosaa ja paikkaa kaupunginosan vähentynyttä palvelutarjontaa. 

Viksbergin valinnan Hämeen Vuoden Kyläksi 2020 kruunasi aikailematon toiminta poikkeusoloissa. Kylälounaat muutettiin ruokien kotiin toimituksiksi ja noutolounaiksi. Ruoka-apujakelut maksutta työttömille ja vähävaraisille jatkuivat ja myös pienimuotoisia kilpailuja järjestettiin piristykseksi koronarajoitukset huomioiden.