Uutiset

Forssan kaupungin vuoden 2019 tilinpäätös

06.04.2020

Forssan kaupungin vuoden 2019 tilinpäätös

Lue oheisesta uutisesta kaupunginjohtajan katsaus ja Forssan kaupungin vuoden 2019 tilinpäätös.

 

Kaupunginjohtajan katsaus

Kirjoittaessani perinteistä kaupunginjohtajan katsausta vuodelta 2019 vallitsee maassa poikkeuslaki maailman laajuisen koronaepidemian takia. Maan hallitus linjasi 18.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13.5.2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. 

Päällimmäisenä on huoli ihmisten terveydestä, palveluiden turvaamisesta ja kansantalouden kantokyvyn riittävyydestä. Tärkeintä on tietenkin meidän kaikkien terveys. Kriisien aikana meillä suomalaisilla on tapana olla parhaimmillamme - osoittaa sitkeyttä, yhteneväisyyttä ja päättäväisyyttä. 

Suomen kunnista 2/3 teki vuonna 2019 alijäämäisen tilinpäätöksen. Tämä kertoo karua kieltä siitä, missä taloudellisessa kunnossa kohtaamme koronaepidemian. Maan hallitus reagoi nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen ja jo viikon kuluttua epidemian alettua julkaistiin ensimmäinen kriisipaketti, jonka tavoitteena on muun muassa elvyttää rahoitusmarkkinoita ja antaa liikkumavaraa yritysten talouteen. Hallituksen ensimmäisen vaiheen kriisipaketilla turvataan yritysten maksukykyä sekä ihmisten työpaikkoja ja toimeentuloa. Suomen kansantalouden ensimmäisen kriisipaketti on noin 50 miljardia ja hallituksen päätöksen osuus siitä on noin 15 miljardia. Mittaluokaltaan se vastaa hyvin naapurimaidemme toimia. Kunnat seuraavat tarkasti nyt valtion toimia ja edellyttävät myös nopeita kuntia koskevia toimia. Kuntien tulot vähenevät ja menot kasvavat. 

Vuonna 2019 teimme alijäämäisen tuloksen. Kaupungin toimintamenot ovat 114,2 miljoonaa euroa ja toimintatulot 18,3 miljoonaa euroa. Vuosikate on 5,5 miljoonaa euroa eli 327 euroa/asukas. Tilinpäätös on alijäämäinen 0,5 miljoonaa euroa. Kaupungin lainamäärä nousee maltillisesti ja on vuoden 2019 lopussa 1.920 euroa/asukas eli selvästi alle maan keskiarvojen. Hyvä näin, koska investoinnit kasvavat ja lainaakin tullaan tarvitsemaan.

Kaupungilla on edelleenkin edellisten vuosien ylijäämää taseessa 8,1 miljoonaa euroa. Pitääksemme taloudellisen asemamme tyydyttävänä vaaditaan meiltä jatkuvaa talouden tarkastelua ja kehitystyötä. Ilman vuonna 2018 perustettua Pärjäävä Forssa –ryhmän esityksiä, jotka valtuustossa hyväksyttiin, ei tähän olisi päästy. Ensiarvoisen tärkeää on, että sovituista säästöistä pidetään kiinni, koska tulevaisuudessa nekään eivät yksin tule riittämään. Olemme valtuuston päätöksen mukaisesti aloittaneet Pärjäävä Forssa 2 -ohjelman valmistelun. Ohjelman muoto ja malli tarkentuu vuoden 2020 kesäkuuhun mennessä ja tulee vaatimaan myös Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vahvaa mukana olemista.

Kaupungille on tärkeää, että muuttuvassa toimintaympäristössä sillä on selkeä suunta ja strategia. Vuoden aikana Forssan kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden kuntastrategian vuoteen 2030 asti. Uusi strategia Kohti kestävää elinvoimaa on rakennettu kolmen tukijalan varaan. Näillä haluamme rakentaa kaikille forssalaisille hyvän ja kestävän järkivihreän tulevaisuuden. Strategiatyön aikana myös kuntalaisille annettiin suora mahdollisuus osallistua. Tehdyn strategiatyön pohjalta tukijalat hioutuivat muotoon:

Valtakunnan politiikassa tapahtui suuri muutos loppuvuonna 2019, kun Antti Rinteen 5.6.2019 aloittaneelle hallitukselle myönnettiin ero ja Sanna Marinin hallitus aloitti työnsä 10.12.2019. Viiden puolueen hallituspohja (SDP, Kesk., Vihr., Vas. ja RKP) pysyi kuitenkin samana kuten hallitusohjelmakin pääpiirteittäin.

Uusi hallitus jatkaa sosiaali- ja maakuntauudistuksen valmistelua. Toivon, että saisimme lainsäädäntöä, jonka mukaan kuntien olisi helppo toimia. Toivon myös, että maan uusi hallitus asettaisi kansalaisen ja palveluiden tuottamisen keskiöön hallinnon sijaan. Terveyspalveluiden järjestämisen malli on erittäin ajankohtainen niin Forssan kaupunkiseudulla kuin koko Kanta-Hämeessäkin missä meidän tulisi suunnitelmien mukaan kevään 2020 aikana ratkaista uuden keskussairaalan Assin kohtalo. Uuden keskussairaalan rakentaminen on suuri taloudellinen haaste koko Kanta-Hämeen maakunnalle. Uskon kuitenkin, että pystymme yhdessä vastaamaan tähän ja löytämään juuri meidän tarpeisiimme sopivan ratkaisun. 2020-luvun Suomessa on niin suuret taloudelliset ja toiminnalliset haasteet, että meidän on pakko muuttaa rakenteita ja toimintamalleja. 

Uskon edelleen, että yhdessä olemme enemmän ja toivon koko maakunnan kohtaavan vuosikymmenen haasteet yhdessä. Forssan kaupunkiseudulla on jatkettu hyvää yhteistyötä. Kunnat ovat hyväksyneet yhteisen tiekartan, jossa määritellään Forssan seudun kuntien yhteistyön kehittäminen vuosille 2021 - 2024. Nyt on viimeinen hetki siirtyä sanoista tekoihin. Yhteistyön kehittäminen ei tule jäämään virkamiesten työstä ja esityksistä kiinni. Ainoastaan yhteisenä Forssan kaupunkiseutuna meillä on mahdollisuus selvitä 2020-luvun haasteista. 

Pysyäksemme kasvun tiellä niin väestön kuin työpaikkojen osalta tarvitsemme työpaikkoja. Forza -yrityskiihdyttämö avattiin 1.8.2019. Forzan tavoitteena on luoda 100 uutta start up-yritystä Forssan seudulle vuoden 2021 loppuun mennessä. Forssan Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja vaihtui vuoden lopussa ja uutena toimitusjohtajana aloitti Riikka Riihimäki. Uusi sopimusperusteinen seudullinen yrityspalveluyhteistyö on minusta oikea toimintamalli. Pystymme näin palvelemaan kaikkia kaupunkiseudun yrityksiä ja kuntia.  

Tulevat investoinnit herättävät keskustelua kaupungin lainanhoitokyvystä. Tehdyistä päätöksistä on nyt pidettävä ehdottomasti kiinni ja rakennettava tulevaisuuden Forssaa. Näin saamme toivottavasti myös lisää työtä kaupunkiseudulle.   

Lopussa on kiitosten aika. Haluan kiittää kaupungin henkilökuntaa hyvin tehdystä työstä. Luottamushenkilöiden kanssa yhteistyö on sujunut hyvin. Olemme tehneet yhdessä oikeita päätöksiä ja kehittäneet kaupunkia paremmaksi paikaksi elää, yrittää ja kasvattaa lapsia. 

Vaikka olemme keskellä maailmanlaajuista pandemiaa, haluan luoda uskoa tulevaan. Juha Tapiota mukaillen ”Nyt on meidän vuoromme loistaa” ja huolehtia kuntalaisista.

31.3.2020

Jari Kesäniemi
kaupunginjohtaja


LIITE:

 Forssan kaupungin vuoden 2019 tilinpäätös. (pdf)