Uutiset

Forssa mukana UNICEFin globaalissa Lapsiystävällinen kunta -konferenssissa

16.10.2019

Forssa mukana UNICEFin globaalissa Lapsiystävällinen kunta -konferenssissa

Lapsen oikeuksien sopimuksen täyttäessä 30 vuotta UNICEF järjestää yhdessä Kölnin kaupungin kanssa globaalin Lapsiystävällinen kunta -konferenssin 15.-18.10. Tapahtumaan saapuu yli 550 ihmistä yli 60 maasta. Osanottajiin kuuluu lapsia ja nuoria, kaupunginjohtajia, muita kuntien edustajia sekä asiantuntijoita.

 

Forssaa tapahtumassa edustavat sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen ja kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen. Suomesta konferenssiin osallistuvat myös Hämeenlinnan, Oulun ja Rovaniemen edustajat.

Konferenssissa on mukana kaksi suomalaista nuorta, Camilla, 17 vuotta ja Sonja, 18 vuotta, jotka ovat kotoisin Hämeenlinnasta. He ovat olleet mukana valmistelemassa lasten ja nuorten julkilausumaa, johon on koottu lasten ja nuorten näkemyksiä lapsiystävällisestä kotikunnasta. Lapset ja nuoret luovuttavat julkilausuman kaupunginjohtajille perjantaina 18.10. Julkilausumaa käytetään vaikuttamistyön välineenä myös konferenssin jälkeen. Julkilausumaa varten kerättiin näkemyksiä myös suomalaisilta lapsilta ja nuorilta.

Lasten oikeudet toteutuvat ennen kaikkea kunnissa, sillä 90 % lasten elämään vaikuttavista päätöksistä tehdään kuntatasolla. Konferenssin tarkoitus onkin tuoda yhteen lapsiystävällisten kuntien edustajat sekä lapset ja nuoret eri puolilta maailmaa vaihtamaan hyviä käytäntöjä ja ideoimaan uusia tapoja edistää kuntien lapsiystävällisyyttä.

UNICEFin lapsiystävällinen kunta -mallia toteutetaan 40 maassa, ja se tavoittaa noin 30 miljoonaa lasta. Suomessa mukana on 19 kuntaa ja malli tavoittaa lähes neljänneksen Suomen lapsista.