Uutiset

Kanta-Hämeen väestökehitys aiempaa positiivisempaa

04.10.2019

Kanta-Hämeen väestökehitys aiempaa positiivisempaa

Kanta-Hämeessä väestön kokonaismuutos on ollut parempaa kuin edellisinä vuosina. Hämeen liiton väestösuunnite on onnistunut kehityksen ennustamisessa paremmin kuin Tilastokeskuksen juuri julkaistu väestöennuste, jossa ei huomioitu vuoden 2019 kehitystä ollenkaan.

 

Tilastokeskuksen äskettäin julkaisema väestöennuste maalasi rumaa kuvaa Forssan seudun tulevaisuuden näkymistä. Forssan seudulle Tilastokeskuksen ennuste arvioi noin 5 000 hengen vähentymää vuoteen 2040 mennessä. Hämeen liiton tekemän väestösuunnitteen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole niin uhkaava kuin Tilastokeskuksen väestöennuste antaa olettaa. Tilastokeskuksen väestöennusteen ja Hämeen liiton väestösuunnitteen ero väestömäärässä on Forssan seudulla -2 163 asukasta.

Väestösuunnite eroaa väestöennusteesta siten, että suunnite sisältää aina alueen tulevaan kehitykseen liittyviä tavoitteellisia elementtejä ja oletuksia. Lisäksi väestösuunnite sisältää paikallistietoa alueen sisällä vaikuttavista tekijöistä. Tällaisia ovat esimerkiksi lähivuosien tiedossa olevat ja arvioidut rakentamismäärät kunnissa. Tilastokeskuksen väestöennuste nimensä mukaisesti ennustaa kehityksen suuntaa, ja osoittaa vain sen, millainen väestökehitys on luvassa, jos viimeaikainenväestökehitys jatkuisi muuttumattomana seuraavat vuosikymmenet.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi:
”Forssan kaupungissa ja seudulla on reagoitu ennusteisiin elinvoimatyöllä ja kuntien yhteistyötä tehostamalla. Tilastokeskuksen ennuste on tietenkin hälyttävä, mutta Hämeen liiton suunnite kertoo paremmin siitä, miten jo tehdyt toimet ovat vaikuttaneet ja tulevat tilanteeseen vaikuttamaan nyt ja tulevaisuudessa. Työtä on paljon, mutta usko siihen, että väestömäärän kehitys saadaan negatiivisesta positiiviseksi, on vahva kaikilla seudun kunnilla.”