Uutiset

Seutukaupunkiohjelma asemoi seutukaupungit osaksi monimuotoista kaupunkipolitiikkaa

20.06.2018

Seutukaupunkiohjelma asemoi seutukaupungit osaksi monimuotoista kaupunkipolitiikkaa

Forssan kaupunki on mukana seutukaupunkiverkostossa. Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat seutunsa ja talousalueensa keskuksia (seutukeskus) tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntien keskuksia. Verkoston valmistama seutukaupunkiohjelma luovutettiin kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle tiistaina 19.6.2018.

 

Seutukaupunkiohjelma valmistui ja luovutettiin kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle tiistaina 19.6.2018. Monimuotoisen kaupunkipolitiikan kivijalkaan oleellisesti kuuluva seutukaupunkiohjelma antaa näkökulmia ja työkaluja seutukaupunkien kehittämiseen valtion, keskuskaupunkien ja yritysten kanssa pidemmällä tähtäimellä.Kaupungistumistrendin voimistuessa on merkityksellistä, että seutukaupunkien ja keskuskaupunkien välille luodaan yhteys, jonka avulla kaupunkipolitiikan kokonaisuutta voidaan kehittää.

Ohjelmassa korostetaan seutukaupunkien omaehtoista kehittämistä sekä hyvien kumppanuuksien ja yhteistyön merkitystä erilaisissa verkostoissa toimimisessa. Kaupunkien omaehtoisen kehittämisen tueksi ohjelmassa on konkreettisia toimenpide-ehdotuksia seutukaupungeille yhteisillä painopistealueilla.

Kaupunkien ohjelmakokonaisuuksien, johon seutukaupunkiohjelman lisäksi kuuluvat valmisteilla olevat kestävän kaupunkikehittämisen ohjelma ja kaupunkiohjelma, nivomisella yhdeksi kokonaisuudeksi saadaan vastakkainasettelun sijaan kehittävää vuoropuhelua, jota voidaan konkretisoida solmittavilla yhteistyösopimuksilla ohjelman mukaisesti.

Seutukaupunkiohjelman luovutus kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle

Kuvassa seutukaupunkiohjelman luovutus kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle. Kuva Essi Ratia.

Koulutuksella turvataan osaavan työvoiman saatavuus seutukaupungeissa

Yksi keskeisimpiä kehittämiskohteita seutukaupunkiohjelmassa on koulutus ja osaavan työvoiman saatavuus.

Seutukaupungeissa toimii yli 60 000 yritystä, joten kaupunkien elinvoiman kehittäminen on riippuvainen osaavan työvoiman turvaamisesta yrityksille. Tässä korostuu ammatillisen koulutuksen rooli ja sen yhteys yrityksiin. Vahvempaa yhteyttä tarvitaan, sillä tulevaisuudessa oppiminen tapahtuu yhä enemmän yrityksissä, painottaa seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa.

Koulutuksen arvo kytkeytyy myös teollisuuden vahvistumiseen, jossa seutukaupungit ovat kokoaan isompi tekijä.

Kehittyvässä ja kansainvälistyvässä Suomessa seutukaupunkien merkitys on teollisen tuotannon osalta hyvinkin keskeinen näkökulma työpaikkakehityksessä sekä monikerroksisessa koulutuspoliittisessa viitekehyksessä, toteaa seutukaupunkiverkoston varapuheenjohtaja, Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen

Liikkumisen uudet muodot vaativat panostuksia

Sujuvat liikenneyhteydet ovat yhteistä jokaisen seutukaupungin elinvoiman kehittämisessä, nostaa Jyrki Peltomaa esiin yhden vahvan painotuksen seutukaupunkiohjelmasta.

Sujuvilla liikenneyhteyksillä ei ohjelmassa tarkoiteta pelkästään paikallisteiden päällystämistä, vaan erityisesti varautumista liikkumisen ja liikkumistarpeiden muuttumiseen kehittyvän teknologian, automatisaation, digitalisaation ja ilmastonmuutoksen kautta.

Ohjelman toimenpiteissä edellytetään seutukaupungeilta voimakasta panostusta eri liikennejärjestämissuunnitelmien valmisteluun, mikä vaatii meiltä seutukaupungeilta aktiivista vaikuttamistyötä.

Seutukaupunkiohjelma on tärkeä osa monimuotoista kaupunkipolitiikkaa ja se luo pitkäjänteiset puitteet sekä perustan seutukaupunkien omaehtoiselle kehittämistyölle ja tiiviille yhteistyölle valtion, erilaisten kaupunkien ja alueiden kesken. Ohjelma on valmis, mutta työ jatkuu.

Lisätiedot:

Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa, 044 560 4200
Laitilan kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen, 040 673 2001

www.kuntaliitto.fi/seutukaupunkiverkosto

Seutukaupungit kartta