Uutiset

Sitran Maapalloliiga haastaa järjestöt: Tähtäimessä uusia tapoja innostaa ihmisiä ympäristöystävällisiin tekoihin

04.06.2018

Sitran Maapalloliiga haastaa järjestöt: Tähtäimessä uusia tapoja innostaa ihmisiä ympäristöystävällisiin tekoihin

Tänään käynnistyvä Maapalloliiga etsii uusia tapoja innostaa suomalaisia elämään kestävää arkea. Sitra haastaa järjestöt ja yhdistykset kehittämään ratkaisuja, jotka aktivoivat ihmisiä ympäristöystävällisiin tekoihin. Parhaat ideat saavat 10 000 euron kokeilurahan ja pääsevät mukaan syksyllä käynnistyvään kehitysohjelmaan.

 

Maapalloliiga-kehitysohjelmaan pääsee  10 järjestöä, yhdistystä tai seuraa, jotka kokoavat 3–6 hengen joukkueen ideansa taakse. Maapalloliiga tukee ideoiden kehittämistä  toteuttamiskelpoisiksi ratkaisuiksi.

”Lähes 70 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä syntyy  kuluttajien päätösten myötä: siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja  mitä ostamme. Tavallisilla arjen valinnoilla voimme myös pienentää  päästöjä huomattavasti. On tärkeää saada kaikki mukaan muutokseen ja  innostumaan ekologisemmista valinnoista. Tässä yhdistyksillä,  järjestöillä ja vaikka urheiluseuroilla on suuri merkitys”, sanoo  asiantuntija Sari Laine Sitrasta.

Maapalloliigassa järjestö luo ideastaan kokeiltavan konseptin, jota  testataan kohderyhmän kanssa. Ratkaisun tulee innostaa ihmisiä kestävän  arjen tekoihin ja valintoihin, jotka pienentävät hiilijalanjälkeä ja  säästävät luonnonvaroja.

Kehitysohjelmaan valitut joukkueet saavat 10 000 euron kokeilurahan,  ja ideansa pisimmälle vienyt saa 20 000 euroa sen toteuttamiseen  ohjelman päätteeksi. Kehitysohjelmassa joukkueet oppivat lisää  palvelumuotoilusta, vaikuttavuudesta, markkinoinnista ja viestinnästä  sekä resurssiviisaasta arjesta.

”Kansalaisjärjestöt, paikallisyhdistykset ja urheiluseurat ovat  korvaamattomia ihmisten hyvinvoinnille ja yhteiskunnan kehittämiselle.  Erikokoiset ja -näköiset järjestöt ovat asiantuntijoita omalla alallaan – on se sitten tukea vanhuksille, jalkapalloilua tai luonnossa  liikkumista. Yhdistykset tavoittavat suuren määrän ihmisiä, joissa on  valtava potentiaali myös kestävän arjen näkökulmasta”, Laine toteaa.

Maapalloliiga yhdistää järjestöjen voiman ja kestävän arjen teot.  Tavoitteena on kehittää uusia ja innovatiivisia konsepteja, tapahtumia,  kampanjoita tai palveluja, jotka tekevät kestävästä arjesta helppoa ja  houkuttelevaa.

”Järjestöt ja yhdistykset ovat aina olleet mukana aktiivisina  tekijöinä ja vaikuttajina yhteiskuntamme muutoksissa. Esimerkiksi  kansainvälistäkin huomiota saaneen äitiyspakkauksen idea on saanut  alkunsa järjestökentältä. Ilmastonmuutoksen vuoksi tarvitsemme nyt  pikaista muutosta elämäntyyliimme ja päivittäisiin valintoihin, joita  arjessamme teemme. Järjestöt ovat myös tässä suuri voimavara”, sanoo  Laine.

Maapalloliigan verkkosivut ovat osoitteessa www.maapalloliiga.fi. Haku kehitysohjelmaan on auki 3.5.-3.8.2018.

Lähde: www.sitra.fi