Uutiset
22.07.2024
Tiekartta vie kohti järkivihreää Forssaa
Forssan kaupunki on paikka, jossa luontoon pääsee viidessä minuutissa. Kaupunki on myös teollisen kiertotalouden mahdollistaja sekä lähi- ja luomuruokahankintojen edelläkävijä. Muun muassa nämä asiat on kirjattu juuri valmistuneeseen ekologisen järkivihreyden tiekarttaan, joka antaa suuntaa Forssan strategian järkivihreyteen.
Forssan kaupungin strategiaan on kirjattu, että Forssa on vuonna 2050 jätteetön, päästötön ja ylikulutukseton kaupunki. Juuri valmistunut ekologisen järkivihreyden tiekartta näyttää reittiä tavoitteeseen pääsemiseksi.
Tiekartan tekemisen prosessissa mukana olleet Forssan ilmastotyöryhmän puheenjohtaja Emmi Lintonen ja tekninen johtaja Antti Heinilä iloitsevat siitä, miten hyvin tiekartta otettiin päätöksenteossa vastaan.
– Meillä on kaupungissa poliittinen yhteinen näkemys ja tahto viedä näitä asioita eteenpäin. Se on mahtavaa.
– Koko suunnitelman tekeminen oli prosessina kaikin puolin onnistunut ja onnistuimme myös osallistamaan hyvin laajasti eri toimijoita mukaan.
Lintosen ja Heinilän mukaan olennaista on suunnitelmaan kirjattu sävy. Tavoitteisiin ei pyritä kieltojen, vaan aidosti yhteisten tavoitteiden ja ymmärryksen kautta.
– Tiekartassa on monta asiaa ja tavoitetta, joita kaupunkiorganisaatio ei pysty yksin tekemään. Tavoitteisiin pääsemiseksi tarvitsemme mukaan kaikki kaupungissa vaikuttavat toimijat. Kaupungilla onkin tässä merkittävä mahdollistajan ja innostajan rooli.
Erottautumisen paikka
Kaupungin strategian tehtävänä on antaa suuntaa sille, mihin kaupunkia viedään tulevien vuosien aikana. Antti Heinilä ja Emmi Lintonen näkevät, että ekologisella järkivihreydellä Forssa voi aidosti erottautua muista kaupungeista.
– Kaikilla kaupungeilla on vastuullisuuteen, ympäristöön ja kiertotalouteen liittyviä tavoitteita. Me olemme halunneet tuoda järkivihreään strategiaan sellaisia elementtejä, jotka aidosti erottavat meidät muista ja luovat kuvaa edelläkävijyydestä, Heinilä sanoo.
– Mukana toimenpiteissä on vähän myös sellaisia laatikon ulkopuolelta tehtyjä nostoja, jotka kuitenkin ovat täysin mahdollisia toteuttaa. Pitää muistaa, että tämän suunnitelman tehtävänä on myös innostaa ja antaa ajatuksia, ei antaa valmiita vastauksia, Lintonen jatkaa.
Moninaisuudestaan huolimatta ekologisen järkivihreyden tiekartta vie kaupungin strategiaa hyvin konkreettisesti eteenpäin.
Jokainen kaupungin toimiala voi valita vuosittain muutaman asian tai teeman, jota lähtevät suunnitelman puitteissa toteuttamaan. Oikeita tekojakin on jo hyväksytty valtuustossa.
– Kaupunginvaltuusto muun muassa päätti, että kaupungin puiden myynnille ei aseteta enää vuosittaisia eurotavoitteita. Tämän päätöksen avulla voimme aidosti pitää huolta hiilinieluistamme.
Tutustu ekologisen järkivihreyden tiekarttaan.