Uutiset

Perheen kokoinen kaupunki

03.07.2024

Perheen kokoinen kaupunki

Kun lapset olivat tulossa hoitoikään, Heinosen perhe päätti, että aikaa vievä elämä Helsingin Malmilla saa jäädä taakse. Uusi koti etsittiin Forssasta, jossa kaikki palvelut ovat kilometrin säteellä ja koulumatkat turvallisia.

 

Kotikaupunkiinsa tyytyväisempää perhettä saa etsiä. Heinoset ovat vilpittömästi sitä mieltä, että Forssan muutto oli kerrassaan upein veto.

– Emme edes harkinneet muita vaihtoehtoja kuin Forssaa. Siihen oli monta syytä, mutta tärkeimpänä kuitenkin se, että Forssa on perheelle ihan paras paikka, kertoo Tiina Heinonen.

Aivan vieraaseen paikkaan Heinoset eivät muuttaneet, sillä Tiina on kotoisin Jokioisilta ja Ilkka Humppilasta.

– Vaikutusta oli myös sillä, että meillä on mökki Humppilassa. Lyhyt mökkimatka on upea juttu sekin, jatkaa Ilkka Heinonen.

Kuusi vuotta Malmilla asunut pariskunta näki lasten synnyttyä, että siellä elämänlaatu ei ole sitä, mitä he halusivat.

– Työmatkani Malmilta Kallioon ei ollut kilometreissä pitkä, mutta siihen saattoi mennä aikaa kolmesta vartista puoleentoista tuntiin riippuen siitä, juuttuiko ruuhkaan tai oliko lähistöllä vapaita parkkipaikkoja, nyt Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen tilannekeskuspäällikkönä työskentelevä Ilkka kuvailee.

– Lasten palvelut ja hyvinvointi edellä muutimme Forssaan. Ajattelin, että jaksan viimeiset vuodet ajaa vähän pidempää työmatkaa, kun tiedän, että Forssassa palveluihin ja harrastuksiin kulkemiseen ei mene aikaa.

Museoihin hurhataneet

Heinoset myöntävät olevansa hurahtaneita Forssan museoihin. Perheen kuopus Reima on myös Luontomuseossa pidettävän luontokerhon uskollinen kävijä.

– Kaikki museot täällä ovat mahtavia, samoin kirjasto ja Kuutamon nuorisotila, jossa järjestetään paljon kaikkea hienoa toimintaa esimerkiksi loma-aikoina, Ilkka kertoo.

Heinoset harrastavat aktiivisesti yli kuntarajojen, kuulemma jokaisessa Forssan seudun kunnassa jotain: pesäpalloa, uintia ja kyläyhdistystoimintaa. Tokaluokkalainen Ilari aloitti viime syksynä uuden harrastuksen Forssan vapaapalokuntalaisena.

– Me näemme tämän seudun yhtenä paikkana, jossa on yhdelle perheelle enemmän kuin tarpeeksi tekemistä.

Kauempiin harrastuksiin Heinoset hurauttavat autolla, mutta Forssassa liikutaan lähes aina kävellen.

– Kaikki palvelut ovat tässä viiden minuutin päässä. Minulla on työhuone Forssan Yrityskehityksen tiloissa Koulukadulla ja sinne minulla on matkaa vajaa kilometri, kertoo ProAgrialla työskentelevä Tiina.

Enemmän pienemmällä rahalla

Muuttaessaan Forssaan Heinoset myivät Malmilta kolmionsa. Sillä rahalla he ostivat Pekolanraitilta tilavan neliön ja saivat teetätettyä uuteen kotiinsa myös täydellisen remontin.

Tyytyväisyys elämään Forssassa saa perspektiiviä ympäri maailman ja Suomea asutuista vuosista.

– Olin ensin ammattisotilas 19 vuotta ja vuonna 2000 menin töihin pelastuslaitokseen. Olen kiertänyt ja asunut sotilaana ollessani paljon ympäri Suomea. Kehut Forssaa kohtaan ovat täysin aitoja, Ilkka toteaa.

Nyt 46 virkatyövuoden jälkeen Ilkka Heinonen on jäämässä kesän jälkeen eläkkeelle. Useille työtarjouksille ja konsulttipyynnöille hän on sanonut systemaattisesti ei.

– Minulla alkaa nyt ikään kuin kolmas elämä ja sen aion antaa lapsille. Vitsailemme, että minusta tulee Reiman henkilökohtainen kouluavustaja, kun hän ensi syksynä aloittaa koulun.