Uutiset

Ekologisen järkivihreyden tiekartta -seminaari

08.11.2023

Ekologisen järkivihreyden tiekartta -seminaari

Ekologisen järkivihreyden tiekartta -seminaari pidettiin tiistaina 7.11. Forssassa Hotelli Fabrikin tiloissa.

 

Tilaisuus alkoi kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen tervetulopuheella. Puheessaan Kesäniemi korosti tiekarttatyön merkitystä sekä tiekartan vahvaa sidettä kaupungin strategiaan.

Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi puhumassa Professori Markku Wilenius puhumassa.

Tilaisuuden pääpuhujana kuultiin tulevaisuustutkijaa, professori Markku Wileniusta, jonka puheenvuoro oli äärimmäisen ajatuksia herättävä. Mielenkiintoisessa puheenvuorossaan hän korosti, että on hyödyllistä muistaa historiaa ja tuntea nykyhetki, mutta vain tulevaisuuteen voimme vaikuttaa. Wileniuksen mukaan kysymys kuuluukin, kuinka kaupunkien tulee hahmottaa tulevaisuutta? Tulevaisuutta, jossa resurssitehokkuus tulee sanelemaan kaiken. Wilenius korosti puheessaan, että älykäs sopeutuminen tulee olemaan elintärkeässä roolissa. On osattava arvioida, kuinka ympäristömme tulee muuttumaan seuraavan 5-10 vuoden aikana. Lisäksi kaupungin tulisi päättää, minkä kehityksen harjalla se haluaa olla sekä se, missä se haluaa olla pioneeri.

Forssan kaupungin tekninen johtaja Antti Heinilä jatkoi omassa puheenvuorossaan siitä, mihin Wilenius jäi. Hän korosti edelläkävijyyden ja erottautumisen merkitystä. Tiekarttatyön päämääränä on valita sellainen asia tai sellaisia asioita, joissa Forssa kaupunkina haluaa toimia edelläkävijänä ja erottautua ekologisen järkivihreyden nimissä muista kunnista. Puheenvuorossaan Heinilä painotti myös kaupungin roolia ennen muuta mahdollistajana ja totesi, että kaupunki yksinään ei voi nousta edelläkävijyyteen, mutta Forssa yhdessä voi. Heinilän mukaan on tärkeää, että rohkeista innovatiivisista asioista pidetään ääntä ja uskalletaan puhua kovistakin tavoitteista.

Tekninen johtaja Antti Heinilä puhumassa.

Puheenvuorojen jälkeen seminaarin osallistujat kävivät Kierivä Oy:n asiantuntijan Riikka Kinnusen johdolla keskustelua tiekartan aihepiireistä. Keskustelussa esille nostettiin eritoten yhteistyön merkitystä eri toimijoiden välillä.

Seminaariosallistujia keskustelemassa pöydän ääressä.

Seminaarin jälkeen ekologisen järkivihreyden tiekartta on määrä saada kaupunginvaltuustolle hyväksyttäväksi vielä vuoden 2023 loppuun mennessä.