Uutiset

Kinkkutempun ennätysjahti käyntiin keskiviikkona

20.12.2017

Kinkkutempun ennätysjahti käyntiin keskiviikkona

Keskiviikkona 20. joulukuuta käynnistyvä kinkun paistinrasvojen keräys toteutetaan nyt suurempana kuin koskaan. Kotitalouksilla on aikaa lahjoittaa paistinrasvansa keräykseen 4.1. asti. Lahjoitetuista kinkkurasvoista tehdään liikenteen päästöjä vähentävää uusiutuvaa dieseliä, jonka tuotoilla tuetaan vähävaraisten lapsiperheiden joulua.

 

Paistinrasvojen lahjoittamisesta on tehty suomalaisille entistä helpompaa. Keräyspisteitä on eri puolilla maata 150, muun muassa jokaisen K-Citymarketin, mutta myös kymmenien pienempien K-ruokakauppojen ja Neste K ja Nesteen -liikenneasemien sekä 27 kunnan jäteyhtiöiden keräyspisteen yhteydessä. Keräys alkaa keskiviikkona 20. joulukuuta ja kestää 4. päivä tammikuuta saakka.

Joulu on rasvajätteen kulta-aikaa, sillä suomalaiset syövät jopa seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua juhlan tuoksinnassa. Oikeaoppinen kierrätys on jokavuotinen puheenaihe, sillä viemäriin kaadettuna rasvat tukkivat putkistoa ja aiheuttavat kuluja taloyhtiöille.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty keräys tuotti 12 000 litraa paistinrasvaa 40 000 kotitaloudesta. Tänä vuonna tavoitteena on saada rasvat talteen jopa 100 000 kodista. Uusiutuvaksi dieseliksi muutettuna sillä määrällä ajaisi maapallon ympäri kymmeneen kertaan. Joulukinkkujen paistinrasvasta valmistettu diesel on huomattavasti tavanomaista dieseliä ympäristöystävällisempää ja sen kasvihuonekaasupäästöt ovat jopa 90 prosenttia pienemmät.

Kinkkutemppu tekee hyvää myös muuten, sillä sen tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen vähävaraisia perheitä tukevan Hope ry:n kautta. Mikäli 100 000 talouden tavoite toteutuu, lahjoitussumma on 20 000 euroa.

Kinkkutemppu toteutetaan 14 toimijan yhteistyönä ja se on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja kansainvälisesti palkittu kiertotalouskampanja.

Tarkemmat tiedot keräyksen päivämääristä, keräyspisteistä ja kampanjasta löydät osoitteesta www.kinkkutemppu.fi.


Lisätiedot:

Petri Ahola-Luttila, valmiuspäällikkö, Kemianteollisuus ry.Puhelin: 040-849 5920, petri.ahola-luttila@kemianteollisuus.fi

Kinkkutempun toteuttavat suomalaisten kanssa:

Neste
Lassila & Tikanoja
K-ryhmä
Honkajoki
Suomen Pakkauskierrätys RINKI
Atria
HKScan
Snellman
Kemianteollisuus
Maa- ja kotitalousnaiset
Suomen Kiertovoima
Suomen Kuntaliitto
Vesilaitosyhdistys
Ympäristöteollisuus- ja palvelut YTP ry
Huoltovarmuuskeskus