aA
 
 
aA
 

Uutiset

 
 

Uutiset

Suomi 100-tapahtumat Forssassa

13.12.2017

Suomi 100-tapahtumat Forssassa

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Alla olevasta listasta, jota päivitetään jatkuvasti, näet Suomi100 -statuksen saaneiden Forssassa tapahtuvien tapahtumien lyhyet kuvaukset.

 

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä  ja Kanta-Hämeen maakunnalliseksi teemaksi on valittu ”Lasten ja nuorten Häme”, unohtamatta kuitenkaan muita sukupolvia.

 

Kirjojen Lounais-Häme 2.1. - 29.12.2017 

Louna-kirjastot järjestävät Suomi100-juhlavuoden aikana useita kirjallisia tapahtumia, joiden sisältö avaa ikkunan Suomen itsenäisyyden ajan kirjallisuuteen sekä saattaa kirjailijan ja lukijan yhteen. Kirjallisuusillat tuovat seutukunnalle suomalaisia nykykirjailijoita. Kirjastokinossa esitetään kotimaisia elokuvia, joiden käsikirjoitus perustuu suomalaiseen kaunokirjallisuuteen. Itsenäisyyden ajan kaunokirjallisuutta vinkataan yhdessä lukijoiden kanssa mieleenpainuvimpiin lukukokemuksiin perustuen kirjavinkkausilloissa ja nettisivuilla. Louna-kirjastojen yhteisten itsenäisyyspäivän etkojen (5.12.) ohjelmassa kurkistetaan lisäksi itsenäisyyden ajan musiikkiin. Juhlavuoden kunniaksi kaikki Forssan seudulla v. 2017 syntyvät lapset saavat kirjastoltaan lahjaksi kirjan muistutuksena kirjallisuuden ja ääneen lukemisen merkityksestä. www.lounakirjastot.fi/tapahtumat.Kymmenen pientä tarinaa piipun juurelta -näyttely ja videot 

Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museot valmistavat yhdessä näyttelyn Kymmenen tarinaa piipun juurelta, joka nostaa esiin kolmen paikkakunnan teollista historiaa ja innovaatioita sadan vuoden ajalta. Näyttely aloittaa kiertonsa Varkaudesta jo toukokuun lopussa, ja on esillä Forssassa 23.10.2017 - 05.01.2018. Näyttelyyn yhteyteen valmistetaan myös verkossa nähtävä videokokonaisuus.

Museot valitsevat kokoelmistaan yhteensä kymmenen esinettä ja niihin liittyvää ilmiötä itsenäisyyden ajalta, yksi kultakin itsenäisyyden vuosikymmeneltä.
Näyttely kuvaa suomalaisen teollisuuden historiaa inhimillisestä näkökulmasta. Valittujen museoesineiden tarinoihin pohjautuen toteutetaan yhdessä nuorten kanssa kymmenen videopätkää, jotka ovat katsottavissa verkkoympäristössä ja näyttelyn yhteydessä. Piipunjuurella.fi


Sähkö saa elämään

Forssan verkkopalvelut Oy juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta ja forssalaisen energiahuollon pitkää taivalta maisemoimalla jakokaappeja Forssan Kalliomäen alueella (Ronttismäki) ja kaupungin keskustassa. Maisemointikuvina käytetään vanhoja valokuvia Forssasta ja niiden yhteyteen liitetään teksti:

”Vapaa-ajan huvitukset olivat vuosikymmenet herättäneet pahennusta ympäristön vakaassa hämäläisväestössä. Kylän nuorison siveellinen taso oli laskenut huomattavasti ainakin kirkonmiesten silmissä. Pimeimpinä syysiltoina oli jopa vaarallista liikkua kujilla. Siksi ainakin katuvalaistuksen järjestämistä oli nuukemmankin valtuutetun vaikea vastustaa.

Sähköverkoston uusimista varten oli tilattu yleissuunnitelma Suomen Voima ja Polttoainetaloudelliselta yhdistykseltä ja kesän rakennustyöt suoritettiin siltä pohjalta. Ensimmäisinä kohteina 1924 olivat jo aikaisemmin esillä olleet asemakaava-alueen kylät eli Uusikylä, Kuhala, Ronttismäki ja Lamminranta.”

(Lauri Uusi-Hakimo, Kaupungin valot : forssalaista energiahuoltoa 75 vuotta. Forssa 1995.)Lukuintoa Lounais-Hämeeseen - kirjailijakiertue 1.1. - 31.12.2017 

Louna-kirjastot järjestävät Suomi 100 -vuoden kunniaksi Lounais-Hämeen alueen ylä- ja alakouluille kirjailijakiertueen. Alueen peruskoululaisille tarjotaan mahdollisuus tutustua kirjailijan työhön ja tavata kirjailija. Tavoitteena on lukemaan innostaminen kirjailijan ja hänen teostensa välityksellä, lukutaidon kehittäminen ja virikkeiden antaminen tuleville tekstintuottajille.
Pääjärjestäjinä Forssan kaupunginkirjasto sekä Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnankirjastot.

 


Hyvien tekojen kampanja 19.1. - 31.12.2017  

Lasten ja nuorten juhlavuonna tehdään aivan sumeilematta hyvää Hyvien tekojen kampanjassa! Tule mukaan Hyviksen jengiin!

Luvassa on vuoden varrella niin jättihyvää, minihyvää, palahyvää kuin salahyvääkin. Voit myös vinkata omista hyvistä teoistasi ja laittaa näin hyvän kiertoon.

Aloita hyvistely jo nyt:

  1. Päätä, mitä hyvää voisit tehdä jo tänään. Ilmoittautuisitko kolaamaan naapurimummon pihatien lumesta (selkeä yllätyshyvä) tai käyttäisitkö siskon koiran lenkillä (eläinhyvä)? Nappaisitko kaverin mukaan ja ilmoittautuisit palvelutaloon lukemaan ääneen (ilohyvä)? Ehkä lämmittelet vilauttamalla ystävällisimmän hymysi satunnaiselle vastaantulijalle (helppo pikahyvä)?
  2. Kun kohde on selvillä, anna palaa!
  3. Nappaa kuva ja jaa se somessa aihetunnisteella #hyvis ja #hyvientekojenkampanja ja hups! Olet mukana vuoden hyvää tekevimmässä touhussa.

Lisätietoja:
Tuotantokoordinaattori Jenna Kankaanpää, Hämeenlinnan kaupunki
jenna.kankaanpaa@hameenlinna.fi


Vispilän Suomi 100 -lautasella maistuvat perinteet 
 MUMMOLAN MAKUJA, MAAKUNTIEN HERKKUJA

Miltä maistuu satavuotias Suomi, kun sen valmistaa ja laittaa kauniisti esille lautaselle? Se maistuu mummolalle, vastanostetuille juureksille, tuoreelle kalalle, haassa vapaasti kasvaneille possuille, metsälle, järvelle ja auringolle.

Forssalainen Ravintola Vispilä osallistuu satavuotiaan Suomen juhlintaan tuomalla ruokalistalle laadukkaista lähialueen raaka-aineista valmistettuja perinneherkkuja. Olemme kaivaneet kätköistä isoäitiemme vanhoja reseptejä, sillä haluamme jakaa ne ihanat muistot, maut ja tuoksut yhdessä asiakkaittemme kanssa. Monet näistä perinneherkuista on ehkä jo unohdettukin ja nyt ne on aika tuoda jälleen lautasille myös ravintolassa.

ANNOKSET JA MAUT VAIHTUVAT SESONGIN MUKAAN

Ravintola Vispilän ruokalista vaihtuu usein ja sesongin herkkuja mukaillen. Niin myös Vispilän Suomi 100 -annokset. Tammikuussa juhlalautasella oli madetta ja helmikuussa lämminsavuhevosta ruisleivällä ja uppomunalla. Luvassa tuleville kuukausille on muun muassa itse tehtyjä perinnemakkaroita, leikkeitä, kieltä, tirripaistia, karjalanpiirakoita, kalaherkkuja sekä paikallista pylsyä talkkunajauhoja unohtamatta. 

 

Sata suomalaista tekoa -tarinoita eri vuosikymmeneltä 

Sata suomalaista tekoa hankkeessa Kulttuuriyhdistys Kuvio ry kokoaa toiminta-alueeltaan Suomi 100 -juhlaan tarinoita, tapahtumapaikkoja ja tapahtumia Suomen taipaleen eri vuosikymmeniltä. Tarinoita sota-ajasta Koijärvi-liikkeeseen ja paikalliseen populaarikulttuuriin. Järjestäen mm. Suomi-doc -lyhytelokuvakilpailun nuorille tallentamaan paikallista kulttuuriperintöä ja pohtimaan alueen tulevaisuutta.
kuvio.org

 

Ihmisiä Hämeessä - ennen ja nyt 

Ihmisiä Hämeessä - ennen ja nyt -hankkeessa pääosassa ovat ihmiset, niin nykyhämäläiset kuin ennen muinoin täällä asuneet. Mitä on hämäläisyys? Keitä hämäläiset olivat ja ovat? Missä on kunkin meidän juuret? Keitä me olemme? Tarinoita jaetaan pääasiassa Ihmisiä Hämeessä Facebook-sivulla ja lisäksi Hämeen Setlementin Instagram-tilillä. Vuoden 2017 lopulle kootaan näyttely valikoiduista kuvista ja tarinoista. www.hameensetlementti.fi/juhlavuosi-2017/ihmisia-hameessa-ennen-ja-nyt, www.facebook.com/ihmisiahameessa

 Kaikki Suomi100 -tapahtumat Hämeessä