Tapahtumat

Markku Arantila: FREDRIKILLE, AMALIALLE, VILHELMINALLE, MARIALLE ja muille joita en tullut tavanneeksi

21.09.2021 – 17.10.2021
Viikonpäivät: ti, ke, to, pe, la, su

Markku Arantila: FREDRIKILLE, AMALIALLE, VILHELMINALLE, MARIALLE ja muille joita en tullut tavanneeksi

Galleria Moletin uudessa taidenäyttelyssä on esillä Markku Arantilan akvarelleja. Taiteilijan juuret kulkevat 1850-luvun Tammelaan, josta hänen äidinäidin äidinäidin äitinsä Maria oli kotoisin. Inspiraatio näyttelyyn sai alkunsa vanhasta valokuvasta, jossa esiintyy suvun naisia viidessä sukupolvessa.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Pidän näyttelyn Galleria Moletissa kauan sitten eläneiden sukulaisteni muistoksi ja iloksi heille tutussa ympäristössä, vaikkakin yli puolitoista vuosisataa myöhässä.  Ja tietysti toivon, että näyttely miellyttää myös elävää yleisöä. 

Ajatus pitää näyttely Moletissa johtuu evakkomatkan jälkeen otetusta valokuvasta vuodelta 1940.  Siinä on kaksivuotias äitini Marjatta, hänen äitinsä Lea, Lean äiti Olga, Olgan äiti Lydia ja vielä Lydian äiti Maria Fredrika, joka oli kuvaa otettaessa 90-vuotias.   

Äitini suku on kotoisin rajantakaisesta Karjalasta.  Mutta kun aloin selvittää Maria Fredrika Moldakoffin elämänvaiheita, kävi ilmi sellainen äitinikin yllättänyt seikka, ettei Maria ollut alun perin karjalainen, vaan hämäläinen.  Maria oli syntynyt Tammelassa 1850.  Marian isä Fredrik Hagelberg oli Forssan tehtaan kirjuri ja tehtaankoulun ensimmäinen opettaja.      

 Näyttelyssä esillä olevien akvarellien ohella kerron hieman enemmän asioista, joita olen saanut selville sukua tutkiessani. 

Teokseni voivat olla 1800-luvulla eläneiden sukulaisteni taidemaulle haastavia, mutta toisaalta, jos joku haluaa tehdä näyttelyn minun huvikseni joskus 2100-luvun lopulla, suhtaudun hankkeeseen kannustavasti.   

Akvarelleissani ollaan omillaan jossain paikassa, jossa ei ole oikein mitään tuttua, ehkä ollaan lähdössä jonnekin tai matkalla ilman selvää päämäärää.  Koskaan ei tiedä, mitä seuraavan vuoren takaa ilmestyy.  

- Markku Arantila


TAITEILIJAN VERKKOSIVUT

Markku Arantilan FREDRIKILLE, AMALIALLE, VILHELMINALLE, MARIALLE ja muille joita en tullut tavanneeksi on avoinna Galleria Moletissa 21.9. - 17.10.2021

TI-PE 10-16
LA 10-14
SU 12-16

NÄYTTELYYN ON VAPAA PÄÄSY.


Sijainti: Galleria Moletti, Forssan museo (Wahreninkatu 12)
Yhteyshenkilö: tuuli.ravantti@forssa.fi