Tapahtumat

Verkkoluento: Pekka Visuri

27.04.2021 – 30.06.2021
Viikonpäivät: ma, ti, ke, to, pe, la, su

Verkkoluento: Pekka Visuri

Pekka Visurin verkkoluento 'Mannerheim ja Heinrichs sodanjohtajina: tie jatkosotaan' katsottavissa ForssaTV.fi.


Mannerheim ja Heinrichs sodanjohtajina: 
tie jatkosotaan

Pekka Visurin esitelmä Forssassa julkaistaan tallenteena ForssaTV:ssä 27.4.2021 klo 10.

Kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2021 videona julkaistava esitys perustuu kirjaan Mannerheim ja Heinrichs – marsalkka ja hänen kenraalinsa (Docendo 2020).

Suomen talvisodan päätyttyä maaliskuussa 1940 elettiin yhä epävarmoja aikoja, sillä sota Euroopassa jatkui. Sotamarsalkka Mannerheim toimi puolustusvoimien ylipäällikkönä ja nimitti lähimmäksi apulaisekseen, yleisesikunnan päälliköksi, kenraaliluutnantti Erik Heinrichsin. Heidän johdollaan maan puolustusvalmiutta kohotettiin monin tavoin, ja syksystä alkaen Suomi alkoi tukeutua yhä kiinteämmin Saksaan.

Vuoden 1941 alusta lähtien Heinrichs vastasi tiukasti salassa pidetystä yhteydenpidosta Saksan sodanjohtoon, joka valmisteli hyökkäystä Neuvostoliittoon peitenimellä Barbarossa. Hyökkäys alkoi 22. kesäkuuta, jolloin myös Suomen aluetta käytettiin hyväksi Saksan ilma- ja merivoimien sotatoimissa. Koko Pohjois-Suomi oli luovutettu saksalaisten käyttöön jo viikkoa aikaisemmin. Neuvostoliiton ilmavoimien pommitettua eräitä Etelä-Suomen kaupunkeja 25. kesäkuuta hallitus katsoi Suomen olevan sodassa, jota ryhdyttiin myöhemmin kutsumaan ”jatkosodaksi”, siis ikään kuin talvisodan jatkeeksi.

Kesällä saksalaisjoukot suomalaisten avustamina hyökkäsivät Lapista kohti Murmanskia ja Vienanmerta sekä etelämpänä Suomen armeijan pääosat Itä-Karjalaan ja Leningradin (Pietarin) suunnalle. Syksyn kuluessa saksalaisten hyökkäykset vähitellen pysähtyivät, ja myös Suomen rintamilla siirryttiin asemasodan aikaan. Samalla toiveet nopeasta voitosta haihtuivat, ja edessä oli pitkä sota, joka monien raskaiden vaiheiden jälkeen päättyi vasta 27.4.1945.

Jatkosodan alkuun liittyneistä tapahtumista on kulunut jo 80 vuotta, joten nyt voidaan jo monipuolisella tutkimustiedolla selvittää entistä tarkemmin tilannekehitystä ja sotaan johtaneiden päätösten taustoja.

Esitelmätallenteen voi katsoa ForssaTV.filtä.


Sijainti: ForssaTV.fi