aA
 
 
aA
 

Tapahtumakalenteri

Kesäillan maratonin juoksijoita
 
 

Tapahtumat

Titi Lillqvist ja Minna Tiirkainen-James: Tanssiva Shamaani ja Matkaajat

06.03.2018 – 18.03.2018
Viikonpäivät: ti, ke, to, pe, la, su

Titi Lillqvist ja Minna Tiirkainen-James: Tanssiva Shamaani ja Matkaajat

Tekstiilityönäyttely Forssan museon Aulagalleriassa 6.3 - 18.3.2018


Katselimme yhdessä tekstiilitaulujamme -Minnan heleän värikkäitä ja Titin poltetun maan sävyisiä. Niitä tuntui yhdistävän jokin, joka hiljaa väreili kuvien takana. Niissä kohtasivat olevaisen eri tasot, niissä liikuttiin läpi neljän maanosan, niissä oli menneisyys ja nykyisyys.

Siinä hetkessä syntyi ajatus yhteisestä näyttelystä.


Titi Lillqvist: TANSSIVA SHAMAANI

"Tanssivan shamaanin" kuviot -okran, noen ja vaalean kiven värit, pitävät sisällään muinaisia käsityksiä olevasta ja tuonpuoleisista. Arkaaisiin myytteihin assosioituvat käsitykset synnystä ja kuolemasta, päivästä ja yöstä, valosta ja pimeydestä -samat Pohjois-Sipeariassa, Norjan Altassa, Utahin Indian Creekissä, Venäjän Karjalassa. Kiviin piirretyt henkitarinat ja kallioseinämien kuvat ovat yksi avain ihmiskunnan yhteiseen muistiin sekä ajattelun ja ilmaisun kehittymiseen.

Tekstiilitöissäni olen tavoitellut värinpoiston, estovärjäyksen ja kangaspainon keinoin näiden esihistoriallisten aikojen pyhiä kuvia -kalliopiirrosten vanhaa kieltä.

Vielä nykyäänkin me sytytämme rituaalitulia kevään öinä, poltamme sulavien lumien kuussa pois kaiken vanhan, tanssimme kokkojen ympärillä kesän korkeimman hetken. Linnut palaavat valkeisiin öihin... ja kaukana Zalavrugan kallioilla ja Äänisen rannoilla rapautuvat hiljaa muinaisen heimon pyhät kuvat tuhansien vuosien takaa...


Minna (Amina) Tiirikainen-James: MATKAAJAT

Tansania 2013

"Kävelimme punaista pölyävää hiekkatietä kohti läheistä Kolo-kylää. Kuumaa ja kuivaa, vaikka ensimmäisen sadekauden pitäisi olla jo täällä. "Tämä on maailman vanhin yhä käytössä oleva tie", kertoi ystäväni. "Se halkaisee koko Afrikan Kapkaupungista Kairoon". Voi ollakin, olimmehan paikassa, jossa on osa maailman vanhimmista kalliomaalauksista. Se ajatus ja tietoisuus pisti hiljaiseksi ja nöyräksi: tässä minä, pohjoisen tyttö, tallailen maailman vanhimpia polkuja... Olen juurillani. Olen palannut kotiin."

"Matkaajat" on kokeilevaa tekstiilivärjäystä yhdistettynä vahabatiikkiin ja kankaan kuviointiin. Aihe on saanut alkunsa Tansaniassa, Itä-Afrikassa. Siellä, mistä nykyihminen on lähtenyt matkaamaan. Siellä, missä myytit ovat osa syntymää, elämää ja kuolemaa. Siellä, missä vesi on kaiken perusta ja tähdet lähempänä ja valo kauniimpi kuin missään muualla.

Työni eivät pyri kopioimaan tai esittämään afrikkalaista taidetta, vaan ovat syntyneet rakkaudesta ja ikävästä siihen kotiin ja niihin väreihin. Hengittämään sitä ilmaa ja voimallista tietoisuutta alkujuuristani, meidän kaikkien juurista.

Olen yksi matkaaja muiden joukossa. Kuljen saman taivaan alla kuin sinä.

Ole siunattu, sinä Matkaaja - Ubarikiwe, Msafiri


Sijainti: Forssan museo, Wahreninkatu 12