Urheiluakatemia tukee opiskelua ja urheilua
Miten yhdistää huippu-urheilu, ammattitutkinto ja valkolakki? Vastaus on Forssan urheiluakatemia, joka aloitti toimintansa toistakymmentä vuotta sitten.
Miten yhdistää huippu-urheilu, ammattitutkinto ja valkolakki? Vastaus on Forssan urheiluakatemia, joka aloitti toimintansa toistakymmentä vuotta sitten. Urheiluakatemian valmennukseen ovat voineet hakea toisen asteen tavoitteellista urheilua harrastavat nuoret. Tänä syksynä valmennusmahdollisuus avautui myös yläkoululaisille.
Aamulla on hieman hämärää, kun kello näyttää puoli kahdeksaa. Urheilukentällä on silti ryhmä reippaita urheiluakatemialaisia harjoituksissa.
16-vuotias Viljami Koskinen on tuore lukiolainen ja akatemialainen. Hän aloitti valmennusryhmässä kuukausi sitten.
Tavoitteellisesti jo 10 vuotta lentopalloa pelannut Viljami tähtää huipulle. Lajiharjoittelua hänellä on kolme kertaa viikossa ja pelit päälle. Lisäksi hän harjoittelee urheiluakatemian valmennuksessa toiset kolme kertaa viikossa. Koulunkäynti sujuu silti mukavasti, sillä monipuoliset harjoitukset auttavat jaksamaan.
18-vuotiaan Ilona Rinteen laji on ringette. Hän on harjoitellut koko lukioajan urheiluakatemiassa. Ylioppilaskirjoitukset ovat ensi keväänä.
Treenitunteja kertyy viikkoon runsaasti, sillä lajiharjoitteluja on 3–4 kertaa viikossa ja pelit lisänä. Akatemiassa hän harjoittelee kolmena aamuna viikossa.
Vaikka päivistä tulee usein pitkiä, ja aikaiset herätykset eivät aina ole mukavia, niin opiskelu sujuu hyvin. Urheilu on opettanut aikatauluttamaan ja pärjäämään.
– Akatemiassa voin kehittää yksilötaitoja, saan opastusta ja neuvoja, miten voin välttää vammoja, lisää Ilona Rinne.
– Urheilu on selvästi iloinen asia.
Yläkoululaiset mukaan
Urheiluakatemiaan valitaan hakemusten perusteella kilpaurheilijoita eli opiskelijoita, jotka kuuluvat johonkin urheiluseuraan, ovat ohjatussa valmennustoiminnassa mukana ja tähtäävät huipulle.
– Tasovaatimusta ei ole, kertoo akatemiakoordinaattori Pasi Harju, jolla on seitsemän vuoden kokemus urheiluakatemian toiminnasta.
Harju aloitti lajivalmentajana ja siirtyi reilu kolme vuotta sitten koordinaattoriksi.
– Myös yläasteikäisille haluttiin tarjota mahdollisuus osallistua matalalla kynnyksellä urheiluakatemiapolkuun. Heillä on harjoituskertoja vähemmän kuin toisen asteen opiskelijoilla. Treenejä on 1–2 kertaa viikossa.
Aamun aikaiset yleis- sekä lajivalmennusryhmät madaltavat porrasta hypätä seuraavana vuonna toisen asteen valmennuksiin, joissa harjoituskertoja on kolme viikossa.
Kevään haussa hakemuksen jätti 40 yläkouluikäistä motivoitunutta urheilijaa.
Ilona Rinne ja Viljami Koskinen
Motivaatiota tarvitaan
Urheiluakatemiaan valituilla opiskelijoilla täytyy olla motivaatio kohdillaan hoitaa opiskelu, valmennus ja kilpailu. Tätä seurataan opiskelijan, oppilaitoksen ja urheiluakatemian yhteisissä kehityskeskusteluissa, sillä opiskelu ei saa kärsiä urheilun vuoksi.
Urheiluakatemian lajikirjo on laaja, sillä tarjolla on muun muassa joukkuelajeina jääkiekko, salibandy, ringette ja erilaiset pallopelit. Yleisurheilua ja muita lajeja harjoittelevat nuoret ovat yleisvalmennusryhmissä. Pasi Harju toteaa, että aamutreenit antavat puhtia opiskeluun ja rytmittävät arkea.
Samaa mieltä on myös Keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki. Hän antaa kiitokset sivistyslautakunnalle siitä, että pari lukukautta sitten koulut linjattiin alkamaan aikaisintaan kello yhdeksän.
– Oppilaiden myöhästelyt vähenivät murto-osaan ja hyvinvointi parani. Urheiluakatemiassa treenaavat opiskelijatkin ehtivät aamuharjoitusten jälkeen mukavasti kouluun, toteaa Marjamäki.
Urheiluakatemiaan hyväksytty urheilija allekirjoittaa urheilijasopimuksen, jossa urheilija sitoutuu huolehtimaan opinnoistaan, noudattamaan urheiluakatemian sääntöjä ja harjoittelemaan valmentajien ohjeiden mukaisesti.
Forssan urheiluakatemia toimii Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön alaisuudessa ja se kuuluu valtakunnalliseen urheiluakatemioiden verkostoon. Valmennuksessa on opiskelijoita Forssasta, Tammelasta ja Jokioisilta.
Myös taiteellista polkua tuetaan
Yhteislyseossa on voinut opiskella kuvataidepainotteisesti vuodesta 2019 lähtien. Kuvataide- ja muotoilulinja mahdollistaa keskimääräistä suuremman taidekurssien opiskelun.
Lukion voi suorittaa jatkossa myös musiikin tahtiin. Suunnitteilla on Yhteislyseon uusi musiikkilinja, joka aloittaa toimintansa ensi syksynä. Musiikkilinjan toivotaan tuovan opiskelijoita omalta seudulta ja sen ulkopuolelta.
Tutustu aiheeseen tarkemmin Fossan yhteislyseon sivuilta.