Täällä on ihmisen hyvä olla

Vantaalla asuva Rasilan perhe myi vanhan omakotitalonsa pois, muuttivat kerrostaloon ja rakensivat kakkoskodiksi oman talon Forssan Kuustoon. Viime syksynä valmistuneessa Forssan kodissa vietetään vapaa-aikaa, lomaillaan ja tehdään etä-töitä

Nelihenkinen perhe hymyilee vaaleassa keittiössä.

Vietämme täällä niin paljon aikaa, että miksi emme hankkisi omaa kotia, alkoivat Ville ja Sanna Rasila miettiä pari vuotta sitten. Vantaalla asuva perhe viihtyi usein viikonloppuisin ja loma-aikoina sukulaisten luona Forssassa.

Korona ja pääkaupunkiseudun eristäminen olivat viimeinen niitti päätökselle. Forssasta piti saada oma koti, jotta olisi paikka mihin tulla, vaikka mitä tapahtuisi.

– Oman talon rakentaminen Forssaan oli loppujen lopuksi monen asian summa. Rakentamisessa toteutimme pitkäaikaisen haaveen, vaikka kyllä me mietimme ensin täältä valmiin asunnon ostamista. Korona meni tunteisiin ja se vahvisti päätöksen talon rakentamisesta, Ville Rasila kertoo.

Ville ja Sanna Rasila ovat molemmat pääkaupunkiseudulla töissä. Sanna tekee edelleen työnsä lähes kokonaan etänä, Villellä on mahdollisuus tehdä etätöitä pari päivää viikossa. 

– Me molemmat tulemme mielellämme tänne tekemään etätöitä, kun saa olla ihan rauhassa. Ja kun lasten kesäloma alkaa, olemme suurimman osan ajasta täällä Forssan kodissa, Sanna Rasila jatkaa. 

– Toistaiseksi mennään kuitenkin vielä lasten koulun ja harrastusten ehdoilla. Kaarlo pelaa salibandya ja Eve jalkapalloa. Ehkä muutto pysyvästi Forssaan on jossain kohtaa hyvinkin mahdollista. 

Kaikki on helpompaa

Kun Rasilan perheen lapset olivat pieniä, he ihastuivat kaupungin lukuisiin leikkipuistoihin ja lähiseutujen uimarantoihin. 

– Meidän oma lähipuisto Vantaalla oli remontissa kaksi vuott a silloin kun lapset olivat aktiivisimmassa puistoiässä. Siksi Forssan puistot olivat erityisen mieluisia. Ja niitä on paljon, Sanna kertoo. 

– Kyllä täällä on kaikki paljon helpompaa kuin pääkaupunkiseudulla. Olimme talvella yleisöluistelussa jäähallissa ja saimme luistella harjoitushallin puolella kaikessa rauhassa. Vantaalla vastaavassa tapahtumassa ei olisi mahtunut edes kaatumaan, Ville naurahtaa. 

Perhe arvostaa Forssan palveluja, ne ovat helposti saatavilla, eikä oikeastaan mitään puutu. Asiat hoituivat sujuvasti myös rakennusaikana. 

– Käymme ostoksillakin mieluummin täällä, jossa saa hyvää palvelua, eikä ole ruuhkia. Ja syömässäkin on kiva käydä jossain muualla kuin ketjuravintolassa.

Talon paikkakin valikoitui sen mukaan, että julkisen liikenteen yhteydet pääkaupunkisedulle on kävelymatkan päässä. Näin Forssan kotiin tuleminen ei ole oman auton käytöstä kiinni. 

– Siksi emme harkinneet myöskään kesämökin ostamista, vaan halusimme kakkoskodin Forssan keskustasta.  

Oikeasti vapaalla

Rasilan perhettä ei rassaa, että koti on nyt kahdella paikkakunnalla. Itse asiassa Forssan koti antaa mahdollisuuden vaihtaa aidosti vapaalle. 

– Kun tänne tulee, niin vapaa-aika tuntuu enemmän vapaalta. Maiseman vaihtaminen toimii hyvin, Ville sanoo.

Kesän tullessa perheellä riittää hommaa vastavalmistuneen omakotitalon pihan laitossa. Terassin rakentaminenkin on työlistalla. 

– Kesällä pyöräillään, käydään uimassa ja terassilla syömässä. Forssan torilla käydään lauantaisin, sieltä ostetaan mansikat ja perunat, Sanna kertoo.

Kun perheen pienimmiltä kysytään, mikä Forssassa on parasta, on vastaus yksiselitteinen. Se on sukulaiset. Vaikka kyllä Vesihelmikin aika yliverto on. 

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Forssan kaupungin tiedotuslehdessä 1/2023. Lue lehti täällä.