Ohjeet on alunperin julkaistu Kanta-Hämeen keskussairaalan verkkosivulla 14.1.2022

Ohjeita koronavirukseen sairastuneille ja mahdollisesti altistuneille

Jos sinut on määrätty tartuntalain mukaiseen eristykseen tai karanteenin, noudata saamiasi ohjeita. Jos sinua ei ole asetettu tartuntatautilain mukaiseen eristykseen, mutta olet saanut positiivisen testituloksen kotitestistä tai laboratoriotestistä, toimi näiden ohjeiden mukaan.

Kotihoito-ohjeita koronavirustautiin sairastuneelle

Ohjeita koronavirustaudin itsehoitoon on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla.

 Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen ovat tärkeitä. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Miten toimia, jos tulee vakavia oireita?

Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee, soita Päivystysapuun, puh. 116 117.

Välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa, esimerkiksi jos sinulla on vaikea hengenahdistus tai äkillinen rintakipu, soita hätänumeroon 112.

Eristäydy muista ihmisistä

 Pysyttele kotona, äläkä kutsu vieraita luoksesi. Suosittelemme, että et:

käytä julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia Saat olla tekemisissä vain samassa taloudessa asuvien henkilöiden kanssa. Jos heillä ei ole todettu koronavirustartuntaa, voit yrittää pitää mahdollisimman paljon etäisyyttä heihin esimerkiksi nukkumalla ja ruokailemalla erillään heistä. Sairastuneet voivat viettää aikaa keskenään.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

Jos samassa taloudessa asuva saa oireita tai saa positiivisen kotitestituloksen, suositetaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viiden vrk ajaksi ja oireiden pitkittyessä siten, että asianomainen on ollut oireeton kahden päivän ajan. Ole yhteydessä työnantajaasi ja noudata työpaikkasi normaaleja sairaslomakäytäntöjä.

Pyydä tarvittaessa, että ruoka- tai apteekkiostokset hoitaa toinen henkilö. Voit myös tilata monista kaupoista tai ravintoloista ruokalähetyksen kotiisi verkossa tai puhelimitse.

Ensisijaisesti sinun tulee itse järjestää tarvitsemasi ruoka- ja lääkehuolto esimerkiksi tuttavien avulla tai tilaamalla. Jos kukaan ei voi hankkia sinulle ruokaa tai lääkkeitä, ota yhteyttä kunnan sosiaalitoimeen.

Kuinka pitkään sinun pitää pysyä kotona?

Pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton kaksi vuorokautta ja oireidesi alkamisesta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Jos oireesi alkoivat esim. maanantaina, kotona täytyy pysyä vähintään lauantaihin.

Jos koronavirukseen viittaavia oireita ei kehity lainkaan, pysy kotona, kunnes positiivisen näytteen ottohetkestä on kulunut vähintään 5 vuorokautta.

Kenelle ilmoitan tartunnastani?

Kerro tartunnastasi henkilöille, jotka asuvat samassa taloudessa kanssasi tai joihin sinulla on vastaava tiivis kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vähintään viiden päivän ajan tarpeettomia kontakteja, käyttämään kasvomaskia muita kohdatessa ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa. Tartuttavuus alkaa kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Milloin testiin?

12-vuotiaat ja vanhemmat

Hakeudu koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi:

Hakeudu myös testiin, jos terveydenhuollon ammattilainen on sitä sinulle suositellut.

Alle 12-vuotiaat

 Alle 12-vuotiaalta lapselta tulee ottaa koronavirustesti, jos hänellä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ja:

Koronavirustestiin tulee varata aika 

Kotitestit

Jos oireesi ovat lievät, etkä kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, etkä kuulu muihin yllä mainittuihin ryhmiin voit tehdä halutessasi kotitestin.

Kotitestin positiivista tulosta ei tarvitse varmentaa laboratoriotestillä, jos:

Matkustuksen ja koronapassin vuoksi testausta tarvitsevia pyydetään käyttämään yksityisiä testauspisteitä.

Kotitestin tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2- 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on negatiivinen, niin testin voi tehdä 2-3 päivän kuluttua uudelleen, jos oireet jatkuvat.

Koronaviruksen kotitestit (THL)