9. Teollisuusyhdyskunnan julkisia rakennuksia - Yhteislyseo - Wiksbergin koulu
Yhteislyseo
kuva 4
Forssan yhteislyseo sijaitsee Tammelasta tulevan Hämeentien ja Yhtiönkadun risteyksessä. Forssan Suomalainen Yhteiskoulu aloitti vuokratiloissa syksyllä 1899. Se oli ensimmäinen maaseudulle perustettu suomenkielinen oppikoulu. Koulurakennus valmistui vuonna 1907 ja sen on suunnitellut Yrjö Sadeniemi (kuvat 4 - 7). Koulutalo on hirsi- ja tiilirunkoinen edustaen 1900-luvun alun romanttista jugendvaikutteista arkki- tehtuuria. Ajan arkkitehtuurille ominaiset piirteet näkyvät rakennuksen monimuotoisessa katossa, kerroksittain muuttuvassa materiaalissa ja värityksessä sekä räystään ja ikkunoiden lautojen muotokielessä. Rakennuksen ensimmäinen kerros on kivirakenteinen. Myös ensimmäisen kerroksen sisätilat ovat rapattuja ja selkeitä. Ovien kehystykset korostuvat rapatuista pinnoista. Toinen kerros on tehty puurakenteisena. Aula- ja juhlatilojen seinät on paneloitu. Seinän alaosissa on ns. rintapaneelit ja yläosa on ollut vaakapanelointi. Juhlasalissa ja aulassa on koristeelliset kattorakenteet. Ulkoarkkitehtuurissa toistuu sisäarkkitehtuurin kivi- puumaailma.
kuva 5
kuva 6
Vuonna 1958 otettiin käyttöön kiinteästi vanhaan osaan liittyvä tiilirunkoinen modernia arkkitehtuuria edustava uudisrakennuskompleksi (ks. kuva 7), jonka jälkeen talossa parhaimmillaan oli yli tuhat oppilasta. Laajennusosan luonnokset teki ilmeisesti vielä Sadeniemi. Hankkeen suunnitteli Einari Wennervirta. Lyseo siirtyi valtiolle 1948.
kuva 7
Lyseon vanhan osan kattoratsastaja poistettiin peruskorjauksen yhteydessä 1900-luvun puolessavälissä. Korjauksen yhteydessä 2011 se palautettiin (vrt kuvat 4 ja 7).
Wiksbergin koulu
kuva 3
Wiksbergin vanha koulu (kuvat 2 ja 3) rakennettiin vuonna 1891. Uusrenessanssia edustavan rakennuksen suunnitteli insinööri O. A. Gadolin. Rakennus on nyt kahvila-, kampaamo- ja asuntokäytössä. Ikkunat on vaihdettu ja osa julkisivun koristeista on poistettu. Myös sisätilat on muutettu käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä. Piirustuksista ja vanhasta valokuvasta näkyy koristelujen määrä.
kuva 2
Lyseolta on aikaisemmin johtanut tie voimalaitoksen ohi nykyisen kevyenliikenteen sillan kohdalta. Kun Yhtiönkatu rakennettiin, tielinjaus muutettiin kulkemaan kahvilan länsipuolelta. Valokuvassa rakennetaan lyseon ensimmäistä laajennusta vuonna 1923 (ks. kuva 1).
kuva 1