Tekstin koko A A A

Luonto on lähellä Forssan seudulla

Forssassa ja Forssan seudulla on lukuisia mielenkiintoisia luontokohteita, joihin voi tutustua omatoimisesti tai seudun matkailuyritysten kautta opastetuilla retkillä.

Koijärvi

Koijärvi on ruohikkoinen lintujärvi ja kosteikko Forssassa entisen Koijärven kunnan alueella. Järven pinta-ala on 242 hehtaaria. Pääosa Koijärvestä on nykyisin valtion omistuksessa. Järvi on matala ja se on merkitty maarekisteriin kuivaksi maaksi, mutta runsaan ja monimuotoisen pesimälinnuston vuoksi luonnontutkijat ovat luokitelleet sen yhdeksi Suomen arvokkaimmista lintujärvistä.

Kuva Koijärvestä

 

Saaren kansanpuisto

Saaren kansanpuisto on perustettu vuonna 1932 ja se on pinta-alaltaan 0,52 km2. Se on ollut jo vuosikymmeniä tunnettu virkistys- ja vapaa-ajanviettopaikka. Se on arvokas niin luonnoltaan kuin kulttuurihistorialtaan. Nykyäänkin se houkuttelee kauniilla monimuotoisella luonnollaan ja upeilla näköaloillaan, mutta myös muilla palveluillaan kaiken ikäisiä matkailijoita. Alue soveltuu erinomaisesti päiväretkikohteeksi, erityisesti perheille. Leveät opastein merkityt helppokulkuiset polut, taukopaikat ja oheispalvelut tarjoavat miellyttävän tavan tutustua alueen kauniisiin järvi- ja harjumaisemiin. Alue tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet moneen muuhun aktiviteettiin patikoinnin lisäksi.

Kansanpuisto sijoittuu Tammelassa Kaukolan harjulle Pyhäjärven ja Kuivajärven väliselle kannakselle, joten harjujen lisäksi vesistöt suurista järvenselistä pieniin kirkkaisiin luonnontilaisiin lampiin tuovat alueelle oman viehätyksensä. Saaren kansanpuisto on erittäin suosittu uimakohde kesäisin. Kuivajärven matalat hiekkarannat miellyttävät lapsiperheitä ja auringonpalvojia, kun taas Suujärven syvä ja kirkas laitureilla sekä hyppytelineillä varustettu ranta sopii varttuneemmille. Monet vesiurheilun harrastajat sukeltajista veneilijöihin viihtyvät myös hyvin alueella.

Saaren kansanpuisto käsittää varsinaisen kansanpuiston alueen, jonka omistavat Forssan ja Tammelan kunnat, sekä Pirtin alueen, jonka omistaa Lounais-Hämeen Pirtin säätiö. Alueeseen liittyy pohjoispuolella laaja geologisesti arvokas yksityisten omistama harjukokonaisuus, joka on luonnonsuojelulailla rauhoitettu. Sen korkeimmalla kohdalla sijaitsee näkötorni, josta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat yli järven selkien ja metsien.

Hämeen luontokeskus

Hämeen luontokeskus sijaitsee Tammelan Liesjärvellä Hämeen Härkätien varrella. Luontokeskus tutustuttaa eteläsuomalaiseen suoluontoon, tarjoaa tietoa Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoista, Hämeen järviylängöstä, alueen retkeilyreiteistä sekä lähikunnista.

Luontokeskuksen toiminnasta vastaa Metsähallitus yhdessä lähikuntien (Tammela, Forssa, Jokioinen, Loppi, Humppila, Ypäjä) kanssa.

Hämeen luontokeskusen uimaranta Hämeen luontokeskuksen uimaranta
   

 

Venepaikat

Forssan kaupungilla on venepaikkoja Loimijoella Kuhalankosken padolla, Yhtiönkadun sillan läheisyydessä sekä Tammelantie varrella. Lisätietoja vuokrauksesta antaa Auli Hakala p. 03 4141 5350.