Uutiset

 
 

Uutiset

Suomi 100-tapahtumat Forssassa

08.05.2017

Suomi 100-tapahtumat Forssassa

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Alla olevasta listasta, jota päivitetään jatkuvasti, näet Suomi100 -statuksen saaneiden Forssassa tapahtuvien tapahtumien lyhyet kuvaukset.

 

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä  ja Kanta-Hämeen maakunnalliseksi teemaksi on valittu ”Lasten ja nuorten Häme”, unohtamatta kuitenkaan muita sukupolvia.

 

Juhlavuoden päätapahtuma - Itsenäisyyspäivän juhla 6.12.2017

Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivää juhlistetaan Forssassa Feeniksissä. Kahvitus alkaa kello 13.00 ja ohjelmaosuus klo 14.00. Juhlasalin ovet aukeavat kello 13.45. Ohjelmassa mm. juhlapuhe, orkesterimusiikkia, kuorojen esityksiä, lasten vanhanajan leikkiesityksiä sekä voimisteluesitys. 

 

Itsenäiset ja itsepäiset suomalaiset - Karjalan liitto ry

http://suomifinland100.fi/project/itsenaiset-ja-itsepaiset-suomalaiset/.

Forssassa voi tutustua toukokuussa 2017 karjalaisuuteen ja karjalaiseen kulttuuriin seuraavasti:


Valokuvaamo Hellas 100 vuotta -näyttely Vinkkelissä. 
29.5.-30.6.2017, Näyttelytila Vinkkeli, Forssa

Forssalainen valokuvaamo Foto Hellas sai alkunsa vuonna 1916, kun Heikki Lindfors osti Jakob Ljungqvistiltä Atelier Reginan Forssan toimipisteen. Valokuvaamon tarinassa kietoutuvat yhteen yrittäjäperheen kohtalot, valokuvauksen historia ja Forssan kehitys.

Valokuvaamo Hellas 100 vuotta -näyttely esittelee yrityksen perustajat Heikki ja Greta Lindforsin ja heidän työnsä jatkajat Raimo ja Jaana Lindforsin. Satojentuhansien kuvien joukosta näyttelyyn on valittu myös kymmeniä kiinnostavia otoksia, joihin on tallentunut kukoistavan teollisuuskaupungin historia kansakuntamme koko itsenäisyyden ajalta. Valokuvaamon irtaimisto eri aikakausilta kertoo kuvaamisen teknisestä kehittymisestä.

Näyttelyn järjestävät Foto Hellas ja Forssan museo. Foto Hellas

 

Avoimet kylät 10.6.2017 kylillä tapahtuu ympäri satavuotista Suomea. Forssan kyliä mukana, mm. Kojo, Matku ja Peräjoki.  hameenkylat.net, avoimetkylat.net

 

Forssan kansallinen kaupunkipuistojuhla kauppatorilla 15.6.2017 klo 9.00 - 13.00 

Forssan kansallinen kaupunkipuisto täyttää kaksi vuotta. Asiaa juhlistetaan 15.6.2017 klo 9.00 - 13.00 yleisöjuhlalla Forssan kauppatorilla.

Ohjelmassa mm. juhlapuhujana ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander, joka kertoo Suomen satavuotisista puistoista ja niiden vaikutuksesta kaupunkeihin ja kaupunkilaisiin. Musiikillisesta annista vastaa Parolan prikaatin soittokunta. Täytekakkukahvit kuuluvat tietysti myös ohjelmaan.

Kauppatorilla on saatavilla tietoa Forssan kansallisesta kaupunkipuistosta. Joko virtuaalimatkaillen tai kävelyesitteen kanssa, yksin tai yhdessä, on mahdollisuus lähteä tutkimaan puistoja, teollisia punatiilisiä alueita ja maaseutuympäristöä. Tervetuloa!

 

Musica Kalevi Aho 

Musica Kalevi Aho soi, näkyy ja maistuu toistamiseen 30.6.-1.7.2017

Musica Kalevi Aho on Forssassa pidettävä monitaiteinen kamarimusiikkifestivaali, joka keskittyy forssalaissyntyisen Ahon tuotantoon – tällä kertaa rinnastamalla sitä samalle kokoonpanolle kirjoitettuun varhaisempaan musiikkiin.

Kesä-heinäkuun vaihteeseen sijoittuva, jo toista kertaa järjestettävä kaksipäiväinen festivaali sisältää myös modernia suomalaista kuvataidetta ja Kimmo Pyykön veistoksia sekä keittiömestari Petteri Luodon luovaa gastronomiaa.

Klassinen ja nykymusiikki, huippujazz, taide ja gastronomia kohtaavat historiallisesti arvokkaassa miljöössä, sillä pääkonserttipaikkana toimii Villaforss - vuonna 1903 valmistunut, Waldemar Aspelinin suunnittelema jugendrakennus pihapiireineen. Musica Kalevi Aho 

 

Mahdollisuuksien tori Forssa 2.9.2017 

Mahdollisuuksien tori Forssa on kaikille avoin koko perheen värikäs yleisötapahtuma, joka tarjoaa makuja, musiikkia ja menoa sekä koti-Suomesta että maailmalta. Viihteellisen ohjelman lisäksi tapahtuma tarjoaa tietoa yhteiskunnallisista aiheista sekä tilaisuuden tutustua erilaisiin paikallisiin ja kansallisiin järjestöihin.
Toiminnallisissa työpajoissa erityisesti lapset ja nuoret saavat äänensä kuuluviin. Järjestöille ja muille toimijoille Mahdollisuuksien tori puolestaan tarjoaa oivallisen tilaisuuden esitellä toimintaansa, tuottaa kävijöille elämyksiä ja vaikuttaa oikeudenmukaisemman tulevaisuuden puolesta. Tapahtuman pääjärjestäjiä ovat SPR Forssan osasto, Kulttuuriyhdistys Kuvio ry ja Wahren-keskus.
Facebook/ Mahdollisuuksien tori Forssa   Lisätiedot: Kirsi Hipp, hipinkirsi@gmail.com

 

Kirjojen Lounais-Häme 2.1. - 29.12.2017 

Louna-kirjastot järjestävät Suomi100-juhlavuoden aikana useita kirjallisia tapahtumia, joiden sisältö avaa ikkunan Suomen itsenäisyyden ajan kirjallisuuteen sekä saattaa kirjailijan ja lukijan yhteen. Kirjallisuusillat tuovat seutukunnalle suomalaisia nykykirjailijoita. Kirjastokinossa esitetään kotimaisia elokuvia, joiden käsikirjoitus perustuu suomalaiseen kaunokirjallisuuteen. Itsenäisyyden ajan kaunokirjallisuutta vinkataan yhdessä lukijoiden kanssa mieleenpainuvimpiin lukukokemuksiin perustuen kirjavinkkausilloissa ja nettisivuilla. Louna-kirjastojen yhteisten itsenäisyyspäivän etkojen (5.12.) ohjelmassa kurkistetaan lisäksi itsenäisyyden ajan musiikkiin. Juhlavuoden kunniaksi kaikki Forssan seudulla v. 2017 syntyvät lapset saavat kirjastoltaan lahjaksi kirjan muistutuksena kirjallisuuden ja ääneen lukemisen merkityksestä. www.lounakirjastot.fi/tapahtumat.

 

Kupletin juoni – Mika ja Turkka Malin kotiseutuaiheisten laulujen konsertti  pe 13.10.2017 klo 19.00 Urheilutalo Feeniks (Lallintie 1, Forssa)

Konsertin musiikki esittelee lounaishämäläistä murremaailmaa, paikallista kulttuuria ja henkilöitä 1950-luvulta lähtien.

Illan orkesterina Mika ja Turkka Malin pitkäaikainen taustayhtye. Konsertissa kuullaan mm. seuraavat kappaleet: Runkomäen iltamat, Anteeks Nieminen, Tyykikylään takaisin, Mää ja hiljanen Viljanen sekä Shanghai Lily. Tähtivieraana Jope Ruonansuu.

Liput 25 € / henkilö. Lisätietoja: Sami Mattila, p. 0400 485 087. Järjestäjänä Forssan Kulttuuri-Axel ry


Axel ja Emiliet 14.10.2017 

Tällä näytelmällä Forssan Teatteri juhlistaa 100–vuotiasta Suomea. 1867 syksyllä Axel Wilhelm Wahren palaa Euroopasta taas kerran kotiin Forssaan. Suuret nälkävuodet koettelevat hänen uutta kotimaataan Suomea, mutta perhe-elämä kukoistaa lastenlasten muodossa. Tulevan suurliike- ja teollisuusmiehen arki on värikästä, uutta luovaa ja vaativaa. Sisar Emilie Tukholmasta on tullut vierailulle, josta arki saa lisäväriä.  Forssan Teatteri

 

Kymmenen pientä tarinaa piipun juurelta -näyttely ja videot 

Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museot valmistavat yhdessä näyttelyn Kymmenen tarinaa piipun juurelta, joka nostaa esiin kolmen paikkakunnan teollista historiaa ja innovaatioita sadan vuoden ajalta. Näyttely aloittaa kiertonsa Varkaudesta jo toukokuun lopussa, ja on esillä Forssassa 23.10.2017 - 05.01.2018. Näyttelyyn yhteyteen valmistetaan myös verkossa nähtävä videokokonaisuus.

Museot valitsevat kokoelmistaan yhteensä kymmenen esinettä ja niihin liittyvää ilmiötä itsenäisyyden ajalta, yksi kultakin itsenäisyyden vuosikymmeneltä.
Näyttely kuvaa suomalaisen teollisuuden historiaa inhimillisestä näkökulmasta. Valittujen museoesineiden tarinoihin pohjautuen toteutetaan yhdessä nuorten kanssa kymmenen videopätkää, jotka ovat katsottavissa verkkoympäristössä ja näyttelyn yhteydessä. Piipunjuurella.fi

 

Lukuintoa Lounais-Hämeeseen - kirjailijakiertue 1.1. - 31.12.2017 

Louna-kirjastot järjestävät Suomi 100 -vuoden kunniaksi Lounais-Hämeen alueen ylä- ja alakouluille kirjailijakiertueen. Alueen peruskoululaisille tarjotaan mahdollisuus tutustua kirjailijan työhön ja tavata kirjailija. Tavoitteena on lukemaan innostaminen kirjailijan ja hänen teostensa välityksellä, lukutaidon kehittäminen ja virikkeiden antaminen tuleville tekstintuottajille.
Pääjärjestäjinä Forssan kaupunginkirjasto sekä Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnankirjastot.

 
Hyvien tekojen kampanja 19.1. - 31.12.2017  

Lasten ja nuorten juhlavuonna tehdään aivan sumeilematta hyvää Hyvien tekojen kampanjassa! Tule mukaan Hyviksen jengiin!

Luvassa on vuoden varrella niin jättihyvää, minihyvää, palahyvää kuin salahyvääkin. Voit myös vinkata omista hyvistä teoistasi ja laittaa näin hyvän kiertoon.

Aloita hyvistely jo nyt:

  1. Päätä, mitä hyvää voisit tehdä jo tänään. Ilmoittautuisitko kolaamaan naapurimummon pihatien lumesta (selkeä yllätyshyvä) tai käyttäisitkö siskon koiran lenkillä (eläinhyvä)? Nappaisitko kaverin mukaan ja ilmoittautuisit palvelutaloon lukemaan ääneen (ilohyvä)? Ehkä lämmittelet vilauttamalla ystävällisimmän hymysi satunnaiselle vastaantulijalle (helppo pikahyvä)?
  2. Kun kohde on selvillä, anna palaa!
  3. Nappaa kuva ja jaa se somessa aihetunnisteella #hyvis ja #hyvientekojenkampanja ja hups! Olet mukana vuoden hyvää tekevimmässä touhussa.

Lisätietoja:
Tuotantokoordinaattori Jenna Kankaanpää, Hämeenlinnan kaupunki
jenna.kankaanpaa@hameenlinna.fi

 

Sata hyvää tekoa 5.9.29016 - 5.9.2017  

Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä, Forssan ammatti-instituutti ja Faktia Oy haluavat juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta. Osana juhlavuoden teemaa käynnistetään jo syyskuussa 2016 Sata hyvää tekoa –kampanja. 

Hyvällä teolla voidaan osoittaa välittämistä ja yhteistä vastuuta yhteiskunnan jäsenistä. Pieneltäkin tuntuva teko voi olla jollekin iso ja merkittävä ilon aihe. Hyviä tekoja voivat olla esimerkiksi; vanhusten ulkoilutusta ja muuta aktivointia kuten apua kauppareissulle, nurmikonleikkuuseen, lumitöihin tai vaikka joulukorttien kirjoitusurakkaan. Pienimuotoinen remontti tai korjaustoimenpide. Perheen lounasruokailun järjestäminen. Väsyneelle hemmotteluhoito kauneushoitolassa. Toimintaa lasten ja koululaisten kanssa. Omaishoitajille vapaa-aikaa jne.

Hyvät Teot kuuluvat opiskelijoiden ammattialojen ja yhteisten tutkinnon osien opintoihin,  ja niillä pyritään kasvattamaan opiskelijoita toisen huomioonottamiseen, suvaitsevaisuuteen, yhteisöllisyyteen ja vastuunkantoon. fai.fi


Forssan Elävienkuvien Teatteri 110 vuotta ja Suomi 100 vuotta 4.2. - 5.11.2017

Forssan mykkäelokuvayhdistys juhlistaa maamme vanhimman maaseutuelokuvateatterin 110 -vuotista taivalta itsenäisyytemme juhlavuonna.  Vuoden aikana esitetään Suomi 100 vuotta -elokuvasarja. Sarjassa nähdään kotimaisia merkkiteoksia itsenäisyytemme kaikilta vuosikymmeniltä. Forssan torilla järjestetään Pop-Up -elokuvaesitys, jossa nähdään elokuvat Kuuli kulkija kohinan sekä Iita tehtaan tyttö. 18. kansainvälisillä mykkäelokuvafestivaaleilla teemana on Suomi, suomalaisuus ja suomalaiset maailmalla.

Festivaalit huipentuvat erikoisnäytökseen torstaina 31.8. Erkki Karun ja Eero Leväluoman ohjaamaan Finlandia -elokuvaan vuodelta 1922. Elokuvan säestyksestä vastaa RSO kapellimestarina Kalle Kuusava. Elokuva esitetään urheilutalo Feeniksissä.  Vuoden aikana järjestetään myös muita elokuvatapahtumia. Tapahtumakalenterissa listaus esitettävistä elokuvista.

Vuoden aikana järjestetään myös muita elokuvatapahtumia. Tapahtumakalenterissa listaus esitettävistä elokuvista.

 

Vispilän Suomi 100 -lautasella maistuvat perinteet 
 MUMMOLAN MAKUJA, MAAKUNTIEN HERKKUJA

Miltä maistuu satavuotias Suomi, kun sen valmistaa ja laittaa kauniisti esille lautaselle? Se maistuu mummolalle, vastanostetuille juureksille, tuoreelle kalalle, haassa vapaasti kasvaneille possuille, metsälle, järvelle ja auringolle.

Forssalainen Ravintola Vispilä osallistuu satavuotiaan Suomen juhlintaan tuomalla ruokalistalle laadukkaista lähialueen raaka-aineista valmistettuja perinneherkkuja. Olemme kaivaneet kätköistä isoäitiemme vanhoja reseptejä, sillä haluamme jakaa ne ihanat muistot, maut ja tuoksut yhdessä asiakkaittemme kanssa. Monet näistä perinneherkuista on ehkä jo unohdettukin ja nyt ne on aika tuoda jälleen lautasille myös ravintolassa.

ANNOKSET JA MAUT VAIHTUVAT SESONGIN MUKAAN

Ravintola Vispilän ruokalista vaihtuu usein ja sesongin herkkuja mukaillen. Niin myös Vispilän Suomi 100 -annokset. Tammikuussa juhlalautasella oli madetta ja helmikuussa lämminsavuhevosta ruisleivällä ja uppomunalla. Luvassa tuleville kuukausille on muun muassa itse tehtyjä perinnemakkaroita, leikkeitä, kieltä, tirripaistia, karjalanpiirakoita, kalaherkkuja sekä paikallista pylsyä talkkunajauhoja unohtamatta. 

 

Sata suomalaista tekoa -tarinoita eri vuosikymmeneltä 

Sata suomalaista tekoa hankkeessa Kulttuuriyhdistys Kuvio ry kokoaa toiminta-alueeltaan Suomi 100 -juhlaan tarinoita, tapahtumapaikkoja ja tapahtumia Suomen taipaleen eri vuosikymmeniltä. Tarinoita sota-ajasta Koijärvi-liikkeeseen ja paikalliseen populaarikulttuuriin. Järjestäen mm. Suomi-doc -lyhytelokuvakilpailun nuorille tallentamaan paikallista kulttuuriperintöä ja pohtimaan alueen tulevaisuutta.
kuvio.org

 

Ihmisiä Hämeessä - ennen ja nyt 

Ihmisiä Hämeessä - ennen ja nyt -hankkeessa pääosassa ovat ihmiset, niin nykyhämäläiset kuin ennen muinoin täällä asuneet. Mitä on hämäläisyys? Keitä hämäläiset olivat ja ovat? Missä on kunkin meidän juuret? Keitä me olemme? Tarinoita jaetaan pääasiassa Ihmisiä Hämeessä Facebook-sivulla ja lisäksi Hämeen Setlementin Instagram-tilillä. Vuoden 2017 lopulle kootaan näyttely valikoiduista kuvista ja tarinoista. www.hameensetlementti.fi/juhlavuosi-2017/ihmisia-hameessa-ennen-ja-nyt, www.facebook.com/ihmisiahameessa

 

Juhlavuoden päätapahtuma - Itsenäisyyspäivän juhla 6.12.2017 

Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivää juhlistetaan Forssassa Feeniksissä. Kahvitus alkaa kello 13.00 ja ohjelmaosuus klo 14.00. Juhlasalin ovet aukeavat kello 13.45. Ohjelmassa mm. juhlapuhe, orkesterimusiikkia, kuorojen esityksiä, lasten vanhanajan leikkiesityksiä sekä voimisteluesitys.