Tekstin koko A A A

På svenska

Forssa är en sympatisk och vital stad med 18 000 invånare, och det finns ett stort utbud av service av hög kvalitet nära till hands. Forssa är ett ekonomiskt centrum för regionens 36 000 invånare och erbjuder boende, arbetsplatser, affärstjänster, fritidsaktiviteter samt utbildning. Det strålande läget nära de stora städerna i södra Finland är en av Forssas fördelar för såväl invånare som för företagslivet.

Historia

Forssas historia fick sin början år 1847, när den svenskfödde Axel Wilhelm Wahren grundade ett bomullsspinneri vid ån Loimijoki. Industrialiseringen tog fart och staden växte och utvecklades i takt med fabriken. Förutom fabriker lät Wahren även bygga bl.a. bostäder, ett sjukhus, ett bibliotek, en affär och en skola.
Forssa köping grundades år 1923, som år 1964 blev Forssa stad. Riksvägarna som i samma skede blev klara till Åbo, Björneborg och Helsingfors gjorde att staden utvecklades i snabb takt.

 

Staden för boende

Forssa är beläget på stranden till ån Loimijoki och är en grönskande stad med många parker samt med många trivsamma boendealternativ att erbjuda. Stadens hjärta är torget och parkområdena i centrum, och detta hjärta är ett populärt ställe för umgänge och rekreation. Stadsbilden präglas av en kulturhistorisk omgivning som har sina anor i 1800-talets Forssa som var en nyansrik textilindustristad. De mest kända landsmärkena i Forssa är de röda tegelbyggnaderna Kutomo och Kehräämö som förr fungerade som fabriksbyggnader. Nuförtiden är Kutomo ett livligt affärscentrum och Kehräämö med sina vackra omgivningar är känt som ett centrum för utbildning och kultur.

Staden för företagande

Inom näringslivet finns det starka företag i byggproduktindustrin, kött- och livsmedelsindustrin, grafiska området, metallbranschen, ICT-branschen, elektronikindustrin samt miljöteknologin.

Staden för fritidsaktiviteter


I Forssa finns ett rikligt utbud av fritidsaktiviteter. För den rörliga människan erbjuder sportcentret Feeniks, idrottsföreningarna och –planerna, motionsslingorna och rekreationsområdena samt vattenparken Vesihelmi ypperliga möjligheter till motion. På det kulturella planet erbjuder Forssas teater, musikinstitutet, bildkonstskolan och vuxeninstitutets kurser trevlig fritidssysselsättning. Stadens liv färgas även av det rikliga utbudet av evenemang speciellt på sommaren.

Studiestaden

Forssa är även en studiestad. Gymnasiet ger en mycket mångsidig och högklassig utbildning, som ger unga goda förutsättningar för fortsatta studier.
I yrkeshögskolan kan man utbilda sig till ingenjör eller sjukskötare, från yrkesinstitutet till tiotals olika praktiska yrken och vuxenutbildningscentret utrustar vuxna med yrkeskunskaper och förbereder vuxna att söka nya yrken. 

Opaskartta / Citymap