Tekstin koko A A A

Forssan Kehräämöalue

Axel Wilhelm Wahrenin vuonna 1847 perustama puuvillakehräämö on otettu luovasti uuteen käyttöön. Arvokkaassa tehdasmiljöössä kehrätään nyt hyvinvointia: kulttuuria, koulutusta, historiaa, perinteitä, mielekästä vapaa-ajan tekemistä. Lisäksi Kehräämön alueella toimii muun muassa ravintoloita ja keilahalli.Kehräämö ja Wahrenin patsas

Kehräämön läheisyydessä on kulttuurihistoriallisesti merkittävä Yhtiönpuisto, keidas kaupungin keskellä. Vanhassa tehtaankoulussa, klubissa ja tehtaan virkailijoille rakennetuissa pitsihuviloissa silmä lepää ja mennyt aika elää. Kehräämön kosken kuohujen alla voi kokeilla onneaan lohikalastuksessa.

 

 

HistoriaaLankavärjäämö

Ruotsalaissyntyinen Axel Wilhelm Wahren ( 1814 - 1885) perusti 1847 Loimijoen rannalle puuvillakehräämön, jonka toiminta alkoi 1849. Tehtaan paikka löytyi Kuhalankosken myllyn vierestä. Tehdas sai nimekseen Forssan Pumpuli Kehruu Pajasto. Noin kilometrin päähän kehräämöstä Wahren perusti myös kutomon, jonka rakentaminen alkoi 1854. Kehräämö ja kutomo yhdistyivät vuonna 1859 Forssan Osake Yhtiöksi.

Wahrenin patsas

 

Kehräämö lopetti toimintansa 1981 ja Forssan kaupunki osti kehräämöalueen 1982. Nykyään Kerhäämöalueella toimii mm. koulutuksen ja kultuurin Wahren-Keskus toimijoineen, museoita, oppilaitoksia ja yrityksiä.Kehräämön edessä oleva Wahrenin rintakuva on Walter Runebergin veistämä. Patsas pystytettin 1887.

 


Suomen ensimmäinen sähkökäyttöinen raitiovaunu SähköPässi

 

 

 

 


Kirjaston (entisen karhekehräämön )
edessä on myös nähtävillä Forssa-Yhtiön käyttämä maamme ensimmäinen, vuonna 1898 käyttöön otettu "sähköraitiovaunu". Tämä "sähköpässi" hoiti kehräämön ja kutomon välisen tavaraliikenteen. Sähköradan käyttö lopetettiin 1974.

Wahreninkadun pytingit eli työväen asunnot

 

Wahreninkadun talot rakennettiin tehtaan työväen asunnoiksi v. 1848, samanaikaisesti kehräämön rakentamisen kanssa. Alkuperäisistä Wahreninkadun pytingeistä on jäljellä viisi, joista neljä on tehtaalta päin katsottuna kadun oikealla puolella ja viides vasemman puolen sininen talo. Nykyisin talot ovat yksityisomistuksessa.

Entisajan puistoistutusloistoa  

Kauneudestaan kuuluisaa Tehtaanpuistoa alettiin rakentaa pian kehräämön perustamisen jälkeen. Puistoon Wahren rakennutti asuntoja tehtaan johdolleja myös itselleen (paloi 1969). Lisäksi puistoon perustettiin tehtaan kauppapuutarha, joka myyntituotteet olivat suosittuja Forssan ulkopuolellekin.

 

 


Puisto on kunnostettu vuonna 2007.  Nykyisin puisto tunnetaan Yhtiönpuistona ja se toimii kaupunkilaisten vihreänä olohuoneena, jossa kesäisin järjestetään paljon tapahtumia. 

Yhtiönpuisto